Caută
Close this search box.

SUA monitorizează activităţile de influenţă malignă ale Rusiei în România

sua

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ambasadorul american, Hans Klemm, declară că Laura Codruța Kovesi este deplin calificată să fie procuror european și spune că la Ambasada SUA există „o echipă care monitorizează activităţile de influenţă malignă ale Rusiei din presa şi societatea românească”.

Europa Liberă: Militarii americani vor fi aici, de pilda, și în 2030?

Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Ei vor fi aici atât timp cât rămânem aliaţi în cadrul NATO și atât timp cât ţările aliate se confruntă cu o ameninţare care necesită prezenţa trupelor americane. În prezent, avem circa 1.000 de militari la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, ca parte a Brigăzii Blindate, mai sunt circa 250 la Deveselu, la amplasamentul sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore şi chiar săptămâna trecută am anunţat că vom trimite câţiva militari la Craiova pentru a participa la brigada multinaţională dislocată acolo. Aşadar, suntem foarte mândri de faptul că avem, atât ca aliaţi NATO, cât şi ca parteneri strategici, o relaţie care permite prezenţa trupelor aici.

(…)

Care e principala amenințare pe care o percepe Washington-ul în regiune?

Indiscutabil, Rusia. Există și alte ameninţări: terorism, trafic, infracţionalitate cibernetică şi lipsa securităţii cibernetice, însă, dacă discutăm despre ameninţări pe flancul estic al NATO, în regiunea Mării Negre, cu siguranţă vorbim despre Rusia.

De ce ar fi regiunea Mării Negre de interes pentru Statele Unite?

Este o regiune cuprinsă în comunitatea transatlantică şi în Tratatul NATO. Suntem foarte îngrijoraţi de actele de agresiune ale Rusiei din urmă cu un deceniu, din Georgia, şi mai recent din Ucraina, acte de agresiune care s-au repetat, spre sfârşitul anului 2018, în Strâmtoarea Kerci, când trei nave ucrainene şi personalul acestora au fost capturate.

De asemenea, s-a petrecut militarizarea Crimeii, de când Rusia a anexat în mod ilegal Crimeea, în urmă cu câţiva ani. Toate aceste manifestări au generat îngrijorări serioase atât în România, cât şi în Statele Unite.

Rusia consideră că NATO și SUA sunt principalii săi inamici. Poate fi și reversul valabil?

Strategia de securitate naţională a Statelor Unite publicată anul trecut nu descrie Rusia ca inamic, ci ca un competitor strategic care trebuie să ne îngrijoreze serios.

Se poate spune că Rusia este inamicul SUA?

Comportamentul Rusiei este cu siguranţă foarte îngrijorător pentru SUA şi pentru NATO.

Europa Liberă: Atacurile cibernetice asupra NATO și în general asupra statelor aliate sunt în creștere. Propaganda și dezinformarea par să fi depășit nivelul întâlnit în confruntările clasice. Washington-ul socotește aceste agresiuni ca fiind parte a unui război?

Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Sunt activităţi care ne trezesc mari, mari îngrijorări. La Ambasadă, avem o echipă care monitorizează activităţile de influenţă malignă ale Rusiei din presa şi societatea românească şi încercăm să împărtăşim din ce în ce mai mult aceste informaţii cu partenerii noştri din Guvernul României, dar şi cu publicul român.

Aşa cum aţi spus, nivelul de propagandă rusă şi încercările de influenţă malignă sunt îngrijorător de ridicate şi suntem foarte bucuroşi de nivelul de rezistenţă la aceste activităţi demonstrat de România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri