Caută
Close this search box.

Zi decisivă pentru Brexit și Theresa May: Deputații vor vota astăzi noul acord propus de premier

Deputații vor vota asupra acordului Theresei May, după ce a asigurat schimbări legale din punct de vedere juridic în urma negocierilor cu UE la Strasbourg, informează BBC.

Premierul a spus că schimbările au însemnat oprirea irlandeză – politica de asigurare menită să evite o graniță tare în Irlanda – că nu ar putea „deveni permanentă”. Dar liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a declarat că schimbările nu au fost „ceva care să se apropie” de ceea ce promisese. Rămâne de văzut dacă deputații îl vor vota marți seara.

Opinia juridică a schimbărilor luate de procurorul general Geoffrey Cox probabil vor fi un factor important în procesul de elaborare a votului Camerei Comunelor. May este așteptată să prezideze o ședință de guvern în dimineața zilei de marți, înainte ca moțiunea să fie dezbătută în Camera Comunelor după-amiaza, iar voturile să fie ținute seara.

După discuțiile cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, luni seara, premierul a spus că „a crezut cu pasiune” că acordul său Brexit a abordat preocupările exprimate de parlamentari. Unii se tem că oprirea va menține Marea Britanie într-un acord vamal cu UE pe termen nelimitat. Ea a spus: „Deputații au fost expliciți că au fost necesare modificări legale în cazul opririi. Astăzi am asigurat schimbări legale. Acum este momentul să revenim la această înțelegere îmbunătățită a Brexit și să oferim instrucțiunile poporului britanic”.

Partidul Unionist Democrat, pe a cărui susținere se bazează May în Camera Comunelor, a declarat că va „verifica textul în linie” înainte de a decide dacă să sprijine acordul.

Vorbind alături de May la Strasbourg, Juncker a avertizat că dacă acordul este respins nu ar exista „o a treia șansă”. Ultima dată când acordul de retragere al doamnei May a fost trimis Parlamentului în ianuarie, a fost respins cu o marjă istorică de 230 de voturi.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, după ce a votat să plece cu aproape 52% la 48% – adică 17,4 milioane de voturi pentru și 16,1 milioane împotrivă – în 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri