Caută
Close this search box.

Alegerile prezidențiale din Ucraina: Zelenski pare să pornească cu prima șansă

Ucrainenii sunt chemați duminică la urnele de vot în a doua rundă a unor alegeri extraordinare cu un comediant, care a jucat rolul de președinte într-un show de televiziune, și care are prima șansă reprezentând o mustrare uimitoare la instituția politică, potrivit AFP.

Apelul lui Volodimir Zelenski, de 41 de ani, de a conduce țara a fost inițial respins ca glumă atunci când și-a anunțat candidatura de Revelion. Dar acum toate sondajele de opinie sugerează că președintele în exercițiu, Petro Poroșenko, se îndreaptă spre înfrângere pe fondul mâniei pe scară largă asupra sărăciei, corupției și războiului cu separatiștii susținuți de Moscova. Votul a început la 05:00 GMT, rezultatele exit poll-urilor fiind așteptate la 17:00 GMT, iar primele rezultate preliminare vor fi câteva ore mai târziu. Se așteaptă ca victoria lui Zelenski să deschidă un nou capitol în istoria unei țări care a trecut prin două revolte populare în două decenii și este implicată de cinci ani într-un conflict cu separatiștii din est.

Ucraina este dependentă de ajutorul internațional și de energia rusă, iar următorul președinte va trebui să se ocupe de președintele rus Vladimir Putin și Fondul Monetar Internațional. Poroșenko, în vârstă de 53 de ani, a susținut că Zelenski este un novice politic nepotrivit pentru a fi un comandant-șef al războiului. Dar showman-ul desăvârșit a lovit frustrarea pe scară largă asupra mitei, sărăciei și a unui conflict care a dus la pierderea a aproximativ 13.000 de vieți.

Sondajele de partea lui Zelinski

Un sondaj de opinie realizat în această săptămână a arătat că Zelenski a câștigat 73% din voturi, în timp ce Poroshenko doar 27%. Poroșenko a venit la putere după o revoltă sângeroasă din 2014, a demis un regim sprijinit de Kremlin, declanșând anexarea Crimeii la Moscova. Dar mulți din țara celor 45 de milioane de oameni simt că promisiunile revoluției pro-occidentale nu au fost îndeplinite.

Zelenski a evitat concertele sale de comedie în timpul campaniei electorale și a folosit social media pentru a împărtăși mesaje politice, inclusiv pentru 3,7 milioane de adepți ai Instagram. Marca sa de politică externă și stilul neortodox au câștigat comparații cu Beppe Grillo și cu președintele american Donald Trump. Dar au fost ridicate întrebări privind legăturile sale cu oligarhul controversat Igor Kolomoysky, al cărui canal TV difuzează emisiunile de divertisment ale tânărului candidat. Analiștii declară că programul politic al lui Zelenski este cel mai vag și nu este clar cine va ocupa poziții cheie în guvernul său.

Sâmbătă, Poroșenko a făcut o pledoarie de ultimă oră în fața alegătorilor cerându-le să se gândească de două ori înainte de a-i susține rivalul. „Un mandat prezidențial de cinci ani nu este o comedie pe care o puteți dezactiva cu ușurință dacă nu mai este amuzantă”, a spus el pe Facebook. „Nici filmul de groază nu poate fi oprit cu ușurință”. Suporterii lui Poroșenko îl cred în reconstruirea armatei și asigurarea unei biserici ortodoxe independente de Rusia. Dar, în prima rundă a alegerilor, luna trecută, el a câștigat doar jumătate din cota de vot a lui Zelensky.

Ochii asupra Ucrainei

Vestul a urmărit îndeaproape cursa pe fondul îngrijorării că un nou guvern ar putea anula anii reformelor economice. Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a apelat atât la Zelenski, cât și la Poroșenko, în ajunul votului electoral decisiv. Pompeo „ne-a reiterat angajamentul de a colabora cu cei pe care poporul ucrainean i-a ales pentru a asigura succesul unei țări sigure, prospere, democratice și libere, a scris pe Twitter pe reprezentantul special al Washingtonului, Kurt Volker.

William Taylor, fost ambasador SUA în Ucraina, care colaborează cu o delegație a observatorilor internaționali ai Institutului Național Democrat, a declarat că rezultatul alegerilor va avea un impact în întreaga lume. „Toți ochii sunt pe Ucraina – o democrație emergentă pe frontul agresiunii rusești”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri