Caută
Close this search box.

Demisie sonoră în echipa lui Trump: Kirstjen Nielsen, secretarul pentru securitatea internă demisionează

Secretarul pentru securitatea internă a SUA, Kirstjen Nielsen, care a impus unele dintre politicile controversate privind frontiera a președintelui Trump, a demisionat, relatează BBC.

Nielsen a numit-o „o onoare unică în viață” de a lucra în departament. Președintele Trump a declarat că va fi înlocuită temporar de comisarul vamal și de protecție a frontierelor, Kevin McAleenan.

Nielsen a fost responsabilă de punerea în aplicare a zidului de frontieră propus și de separarea familiilor de migranți. Nu a dat nici un motiv pentru plecarea ei în scrisoarea sa de demisie, deși a spus că este „momentul potrivit pentru mine să mă retrag” și a spus că SUA „este mai sigură astăzi decât atunci când am intrat în administrație”. Anunțul prin care a spus că părăsește postul vine la câteva zile după ce președintele a vizitat granița sudică. Trump a amenințat recent că va închide trecerea, dar de atunci a renunțat și a promis că va acorda Mexicului un an pentru a opri drogurile și migranții care trec în SUA.

Cine este Kirstjen Nielsen?

Nielsen s-a alăturat mai întâi administrației lui Trump în ianuarie 2017, în calitate de asistent al fostului șef al Securității Interne, John Kelly. Ea a devenit adjunct al lui Kelly când acesta s-a mutat la șefia de personal al Casei Albe, dar s-a întors să-și conducă fostul departament în același an.

Nielsen a apărat politici de frontieră, cum ar fi reținerea copiilor în incinte de sârmă în ciuda condamnării puternice și a interogării intense din partea democraților din Congres. În iunie 2018, protestatarii au huiduit-o pe Nielsen, în timp ce mânca la un restaurant mexican din Washington DC. Dar a ignorat demonstrația, spunând că va „lucra neobosit” pentru a repara „sistemul fracturat de imigrație”. Se spune că relația ei cu Trump a fost dificilă, deși în public a fost loială administrației.

Reacții

Membrii Partidului Democrat au comentat deja plecarea ei. Bennie Thompson, congresmanul de Mississippi și președintele Comitetului pentru Securitate Internă, a declarat că mandatul doamnei Nielsen a fost „un dezastru de la început”, în timp ce senatorul de Massachusetts, Ed Markey, a spus că mutarea este „mult întârziată”. Cu toate acestea, el a spus că lupta este „departe de a fi depășită pentru a asigura ca asaltul lui Trump asupra comunității noastre de imigranți se va sfârși”.

Dar senatorul republican Lindsey Graham a felicitat-o pe Nielsen, spunând că „a făcut tot ce putea pentru a face față unui sistem de imigrație fracturat și a condamnat Congresul”. Congresmanul de Texas, Michael McCaul, a declarat că este „o voce cu principii” care „înțelege în totalitate amenințările cu care ne confruntăm”.

Trump insistă că situația de pe granița de sud este o criză și a declanșat o urgență națională, ocolind Congresul pentru a-și asigura fondurile pentru planul de zid al frontierei. Democrații au protestat împotriva acestei acțiuni și au declarat că urgența este neconstituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri