Caută
Close this search box.

Fostul șef al CCR, despre referendum: Un Parlament care nu ține seama de voința poporului ar trebui dizolvat

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat la RFI că, în cazul în care referendumul pe justiție este validat, iar Parlamentul nu ține cont de rezultat, ar trebui dizolvat.

Potrivit lui Zegrean, Parlamentul nu este obligat legal să țină cont de rezultatul referendumului pe justiție din 26 mai, dar există o obligație morală.

Există obligația pentru Parlament și Guvern să țină cont de rezultatul referendumului? Fostul șef al CCR spune că ”nu sunt obligate legal, dar moral, ăsta-i scopul referendumului consultativ, să oblige moral parlamentarii, politicienii, să țină seama de voința poporului, pentru că în România, Constituția spune că suveranitatea aparține poporului, care o exercită prin organele sale liber alese sau prin referendum. Or dacă referendumul este mai puternic decât alegerile până la urmă, pentru că la referendum participă mai mulți, nici un ales nu are atâtea voturi câte sunt necesare pentru validarea unui referendum, deci dacă poporul își spune voința prin referendum, în mod normal, politicienii trebuie să țină seama”.

Augustin Zegrean consideră că ”un Parlament care nu ține seama de voința poporului practic nu-și merită locul acolo, ar trebui dizolvat”.

Ce ar trebui să urmeze după referendum, dacă populația aprobă temele propuse de președintele Klaus Iohannis?

Fostul șef al CCR spune că ”temele (de la referendum-n.r.) sunt cele care preocupă în perioada pe care o traversăm populația din România. De doi ani de zile numai despre asta se vorbește și oamenii chiar sunt interesați și este bine că președintele vrea să consulte populația, să afle care este dorința poporului în această privință. Referendumul este un mijloc prin care poporul își exprimă voința, își exprimă puterea”.

Fiind un referendum consultativ, scopul lui este tocmai ca politicienii să știe ce-și dorește poporul în privința supusă referendumului și după aceea, dacă referendumul trece, este validat de CCR și aici aș face o paranteză, CCR nu verifică întrebarea înainte de a fi pusă, CCR are atribuții doar după încheierea referendumului, de a valida sau invalida referendumul. Deci politicienii ar trebui să găsească soluții să pună în aplicare ceea ce a stabilit poporul prin referendum și soluții sunt, pentru că nu numai Guvernul poate să propună modificarea Constituției, deși ar trebui să o facă, dacă poporul îi cere asta, dar pot fi parlamentarii cei care să propună modificarea Constituției, au mai încercat și altă dată, că nu au reușit ăsta-i alt aspect, dar pot să o facă. Cine mai poate să facă această propunere este poporul, prin adunare de semnături, 500.000 de semnături. Este o procedură mai greoaie, mai complicată și apare și imposibilitatea aceea, pentru că nu pot face obiectul adoptării la solicitarea poporului, prin semnături, prin procedura aceasta, probleme referitoare la amnistie și grațiere, adică amnistia și grațierea nu poate face obiectul unei legi adoptate prin inițiativă populară, dar Parlamentul poate să facă aceste modificări, fie prin inițiativă parlamentară, fie la propunerea Guvernului președintele poate înainta Parlamentului o propunere de revizuire a Constituției (…). Parlamentul este cel care trebuie să pună în aplicare voința poporului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri