Caută
Close this search box.

Frica unui Brexit fără acord? Legea privind întârzierea „divorțului” aprobată în grabă de Camera Comunelor

Camera inferioară a parlamentului britanic a aprobat miercuri o legislație care ar obliga prim-ministrul Theresa May să caute o întârziere a Brexit pentru a preveni o plecare potențial dezordonată fără o înțelegere pe 12 aprilie, relatează Reuters.

Legislația, înaintată de parlamentarul laburist din opoziție, Yvette Cooper, a fost repede trecută  în toate etapele necesare în Camera Comunelor în mai puțin de șase ore. A fost aprobată în ultima etapă cu 313 voturi la 312. Acum trebuie să treacă de Camera superioară, Camera Lorzilor.

May a declarat marți că va căuta o altă prelungire scurtă a Brexit dincolo de data de 12 aprilie, pentru a încerca să colaboreze cu liderul laburist, Jeremy Corbyn, pentru a obține aprobarea parlamentului care deja a respins de trei ori acordul său Brexit.

Cooper a declarat că legislația este încă necesară pentru a stabili un proces clar de luare a deciziilor pe durata oricărei prelungiri. Proiectul de lege cere mai mult Parlamentului să aprobe detaliile oricărei întârzieri și le permite parlamentarilor să propună o prelungire diferită. „Poate că, în mod crucial, ar demonstra sprijinul parlamentar al UE față de ceea ce cere premierul”, a declarat ea parlamentului în timpul dezbaterii privind legislația. Orice altă întârziere a ieșirii Marii Britanii ar necesita aprobarea unanimă din partea liderilor UE.

Pentru a evita o încălcare bruscă a Brexit pe 12 aprilie, May trebuie să se prezinte miercuri la un summit al liderilor UE cu o strategie plauzibilă pentru a obține aprobarea în parlament pentru acordul de retragere negociat cu Bruxelles. May a spus că, dacă nu poate accepta o abordare unificată cu Corbyn, atunci guvernul va veni cu mai multe opțiuni privind relația viitoare cu UE și le va pune în parlament într-o serie de voturi.

Legislația a fost împinsă ca parte a unui proces care a văzut legiuitorii profitând de controlul timpului parlamentar pentru a influența calea către Brexit. Este foarte neobișnuit ca legislația care nu este propusă sau sprijinită de guvern să fie adoptată de parlament. Guvernul a declarat că au existat multe lacune cu legislația, inclusiv lipsa de timp disponibilă pentru toate etapele pe care le stabilește, și au avut îngrijorări cu privire la precedentul pe care l-a stabilit. Parlamentarul conservator pro-Brexit, Bill Cash, a descris-o ca fiind „o revoluție constituțională”. „Acesta este un moment grav în istoria noastră constituțională. Cred că proiectul de lege este condamnabil … cred că este o rușine că a fost adus”, a declarat el parlamentului înainte de vot.

Nu a fost clar când legislația va fi dezbătută în Camera Lorzilor, unde legislația trece, de obicei, mai lent și adversarii ar putea încerca să o obstrucționeze, dar am putea afla răspunsul chiar joi. Purtătorul de cuvânt al conservatorilor, Oliver Letwin, care a fost implicat și în prezentarea legislației, a declarat miercuri că a existat „sprijin copleșitor în Camera Lorzilor” pentru aceasta și el a anticipat că va trece rapid de Lorzi. „Camera Lorzilor a adoptat deja o propunere care prevede examinarea rapidă a exact acestei forme de lege”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri