Caută
Close this search box.

Israelienii sunt chemați la urnele de vot. Un nou mandat pentru Netanyahu sau detronarea lui Bibi?

Israelienii sunt chemați marți la urnele de vot în alegerile care ar putea aduce premierului conservator, Benjamin Netanyahu, un al cincilea mandat sau să-l vadă detronat de un fost general care a promis un guvern curat și o coeziune socială, informează Reuters.

Secțiile de vot au fost deschise la ora 7:00 (04:00 GMT) în întreaga țară și se închid la ora 10:00 (19:00 GMT). Dar victoria nu va putea fi decisă imediat. Niciun partid nu a câștigat vreodată o majoritate absolută în parlamentul cu 120 de locuri, ceea ce înseamnă că vor exista zile sau chiar săptămâni de negocieri de coaliție.

Poreclit „Regele Bibi”, Netanyahu a adunat o tabără dreaptă solidă împotriva palestinienilor și a jucat bunuri de politică externă israeliană care sunt rodul legăturilor sale cu administrația Trump. Dar speranța liderului partidului Likud de 69 de ani, de depășire a tatălui fondator al Israelului, David Ben-Gurion, în calitate de cel mai longeviv premier în iulie, a fost denaturată de o acuzație de mită. El neagă orice acuzație. Criticii avertizează cu privire la „oboseala lui Bibi” și susțin că alegerile parlamentare ar trebui să aducă fețe proaspete la birou.

Benny Gantz, fost șef al forțelor armate și novice a politicii centriste, îl urmărește îndeaproape pe Netanyahu în sondaje. Gantz, în vârstă de 59 de ani, care a fost sprijinit de doi alți foști generali la vârful partidului său Albastru și Alb, a încercat să împiedice imaginea de sine stătătoare a lui Netanyahu ca fiind de neegalat în securitatea națională. „Aceasta este o alegere între un guvern puternic de dreapta sub Netanyahu sau un guvern de stânga slab sub Gantz”, a declarat Likud într-o declarație. Gantz a declarat pentru Reuters: „Netanyahu nu este Mesia, nici o legendă de neînlocuit. Poporul lui Israel dorește altceva”.

Cu o mică dimensiune a politicii care separă cei doi candidați de Iran și de palestinieni sau de economia înfricoșătoare a Israelului, o mare parte din voturi vor fi ghidate de chestiunea caracterului lor. În campaniile veninoase purtate în mare parte în presa socială, mai degrabă decât în ​​piețele orașului sau în colțurile străzilor, au făcut schimb de acuzații escaladate de corupție, de stimulare a bigotismului și chiar de conspirație cu adversarii Israelului. Netanyahu se consideră o victimă a prejudecăților mass-media și a supraestimării judiciare. Gantz se aruncă ca o salvă pentru societatea izbăvită din punct de vedere religios și etnic din Israel și relațiile sale cu evreii liberali din străinătate.

„Aceste alegeri se referă la un singur lucru – dacă Netanyahu ar trebui sau nu să rămână în funcție. Este singurul lucru care definește cu adevărat 12 din cele 13 partide care vor fi în următorul Knesset”, a spus Anshel Pfeffer, autor al biografiei „Bibi: Viața turbulentă și timpul lui Benjamin Netanyahu”.

Președintele Israelului, Reuven Rivlin, se va consulta cu liderii fiecărui partid reprezentat în Knesset și va alege pe oricine crede că are cele mai mari șanse de a forma un guvern. Deși atât Netanyahu, cât și Gantz au exclus în mod public o alianță viitoare într-o coaliție a „unității naționale”, unii analiști prevăd o regândire – mai ales dacă candidații sunt de acord să abordeze împreună un plan american așteptat pentru pacea din Orientul Mijlociu. Sponsorul acestui plan, președintele Donald Trump, a oferit o observație neobișnuit de clementă cu privire la alegeri, spunând sâmbătă susținătorilor săi evrei: „Cred că va fi aproape … doi oameni buni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri