Caută
Close this search box.

O nouă lege din Australia amenință giganții social media cu amenzi și chiar închisoarea pentru conținutul violent

Australia va amenda companiile social media cu până la 10% din cifra de afaceri anuală globală și directori cu închisoare de până la trei ani dacă conținutul violent nu va fi eliminat „în mod rapid”, conform unei noi legi adoptate joi de parlamentul țării, informează Reuters.

Noua lege este ca răspuns la atacul din cele două moschei din Christchurch, pe 15 martie, în care un bărbat a ucis 50 de persoane în timpul rugăciunilor de vineri. Atacatorul și-a difuzat masacrul în direct pe Facebook și a fost distribuit pe scară largă pentru mai mult de o oră înainte de a fi eliminat, timp pe care premierul australian, Scott Morrison, l-a descris ca inacceptabil.

Australianul Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, suspectat a fi un extremist a rasei albe, a fost acuzat de o crimă în urma atacului și a fost reținut fără nici un motiv. El este așteptat înapoi în instanță pe 5 aprilie, când poliția a declarat că este cel  mai probabil să se confrunte cu mai multe acuzații.

Acum este o infracțiune în Australia pentru companii cum ar fi Facebook Inc și Google al Alphabet, care deține YouTube, să nu elimine fără întârziere videoclipuri sau fotografii care să arate crimă, tortură sau viol. Companiile trebuie, de asemenea, să informeze poliția australiană într-un interval de timp „rezonabil”. „Este important să facem o declarație foarte clară companiilor de social media că ne așteptăm ca comportamentul lor să se schimbe”, a declarat reporterilor de la Canberra Mitch Fifield, ministrul australian al comunicațiilor și artelor. Jurații vor decide dacă societățile au respectat calendarul.

„Avem toleranță zero la conținutul terorist pe platformele noastre”, a spus un purtător de cuvânt al Google într-o declarație prin e-mail. „Ne-am angajat să conducem în dezvoltarea de noi tehnologii și standarde pentru identificarea și eliminarea conținutului terorist”. O purtătoare de cuvânt pentru Facebook nu a fost imediat disponibilă să comenteze. Facebook a declarat săptămâna trecută că explorează restricțiile cu privire la cine poate accesa serviciul live de streaming video, în funcție de factori precum încălcările anterioare ale standardelor comunității site-ului.

Partidul Laburist din opoziție din Australia a susținut legislația, dar a declarat că se va consulta cu industria tehnologică asupra eventualelor modificări dacă va câștiga puterea la alegerile din mai.

Criticii legislației au declarat că guvernul s-a mișcat prea repede, fără o consultare și o analiză corespunzătoare. „Legile formulate ca reacții pripite la un eveniment tragic nu echivalează neapărat cu o legislație bună și pot avea nenumărate consecințe neprevăzute”, a declarat Arthur Moses, șeful Consiliului Legislativ australian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri