Naveta spaţială israeliană Beresheet s-a prăbuşit în cursul operaţiunii de aselenizare, în urma unor defecţiuni tehnice la motorul principal, iar conexiunea cu naveta s-a întrerupt, informează BBC News.

În cazul unui succes, ar fi fost prima aselenizare cu o navetă spaţială privată, iar Israelul ar fi devenit al patrulea stat din lume care reuşeşte să ajungă pe Lună, după Uniunea Sovietică, SUA şi China.

„Nu am reuşit, dar în mod clar am încercat”, a declarat Morris Kahn, iniţiatorul proiectului.

Vehiculul Beresheet (Geneză, în ebraică) a fost construit, începând din 2011, de SpaceIL, o organizaţie non-profit din cadrul Universităţii Tel Aviv.

Organizaţia şi-a început activitatea în 2011, pe baza iniţiativei Google Lunar XPrize, care oferea un premiu de peste 20 de milioane de dolari primei organizaţii cu finanţare privată care reuşea să ajungă pe Lună. Atunci, un grup de trei ingineri a anunţat, în timpul unei conferinţe pe tema spaţiului, că intenţionează să construiască o navetă spaţială care să ajungă pe satelitul natural al Pământului. Declaraţia a atras atenţia miliardarului sud-african Morris Kahn, care s-a oferit să îi finanţeze după ce a aflat că ei nu dispuneau de un buget.

128 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here