PSD începe să piardă masiv electorat în Moldova, în timp ce PNL crește în zona București, iar Alianța 2020 USR PLUS domină în Capitală.

Surse convergente din cele trei partide relevă ultimele trenduri din sondajele aflate în curs de desfășurare cu 10 zile înainte de începerea oficială a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

La PSD e îngrijorare mare legată de zona Moldovei, unde trendul descrescător nu mai poate fi oprit. Se pare că mișcarea privind autostrăzile a dat PSD o lovitură mult mai grea decât se aștepta.

Răspunsul partidului a fost foarte prost primit de cetățenii din orașele mari din Moldova. De altfel, PSD este în același trend de scădere și în marile orașe.

De pildă, în urmă cu şase luni conducea în București, dar și în zona limitrofă. Acum este sub Alianța 2020 USR PLUS și la o distanță foarte mică de PNL, care a depășit ALDE și este pe un trend ascendent.

Un element foarte important în rezultatul final al alegerilor din 26 mai l-ar putea avea Diaspora, dar nu prin numărul votanților sau opțiunilor la vot în țările unde se află, ci prin influențarea opțiunilor de vot ale celor din țară. În 2014, la cel de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, această influență a fost decisivă în stabilirea câștigătorului. Însă niciun sistem de calcul nu poate estima așa ceva.

Intrarea președintelui în campania pentru referendumul pe justiție va schimba iar cifrele, spun aceleași surse. Iar aceste schimbări se vor vedea în sondajele care vor fi efectuate în ultimele două săptămâni ale campaniei electorale. Mai ales că semnalele date de președinte converg către un discurs în care va lega cele două teme: justiția și destinul european al țării.

Prezența la vot la europarlamentarele din acest an ar putea fi cu 5-6 procente mai mare ca în 2014 și s-ar putea situa pe la 38-39%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =