Caută
Close this search box.

Turcia. Luptă strânsă între islamiştii AKP şi opoziţia CHP, în alegerile locale

turcia

Partidul lui Recep Erdogan ar putea pierde în Turcia, pentru prima dată din 1994 încoace, administrarea celor mai importante orașe din Turcia, în urma alegerilor municipale desfășurate la sfârșitul săptămânii.

Binali Yildirim, fost premier şi preşedinte al parlamentului, este pe primul loc în cursa pentru primăria oraşului Istanbul.

După numărarea a 88% din voturi, Yildirim, din partea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), deţine 49,6% din sufragii, dar candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, este creditat cu 47,7% din voturi.

Imamoglu, din partea Partidului republican al poporului (CHP) şi al alianţei de centru-dreapta Iyi, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă: „Din nefericire este vorba despre o manipulare reală”. El le-a cerut oamenilor să monitorizeze atent numărarea voturilor.

Centrul cultural şi de afaceri al ţării a fost condus de tabăra islamistă conservatoare din 1994, anul în care Recep Tayyip Erdogan, acum preşedinte, a fost ales primar al Istanbulului.

Mansur Yavas, candidatul opoziţiei pentru primăria din Ankara, deţine, cu 49,8% din voturi, un avans sensibil în faţa rivalului din partea AKP. Fostul ministru Mehmet Ozhaseki este candidatul AKP pentru capitala Turciei, care a fost controlată de conservatori tot din 1994, conform EurActiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri