Caută
Close this search box.

Un succes peste Ocean: Prima Misiune economică a României în Utah !

În luna aprilie 2019, la Salt Lake City , Mircea Divricean Președinte și Director Executiv al Kostopulos Dream Foundation şi Consul Onorific General al României în America a organizat prima Misiune Economică a României în Statul American Utah la care au participat șaptesprezece antreprenori români, reprezentând peste treizeci de companii. Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior a răspuns invitației de a participa la această misiune și a efectuat o vizită oficială, participând la o serie de întâlniri oficiale, la cel mai înalt nivel, cu autoritățiile Statului Utah. George Cristian Maior a apreciat că: “Misiunea economică românească organizată în statul Utah este o excelentă inițiativă care contribuie la consolidarea cooperării economice dintre România și Statele Unite ale Americii. Dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic româno-american reprezintă o prioritate a mandatului meu de ambasador.”

În deschiderea evenimentului a avut loc o recepție și o cină oficială în Emigration Canyon la Kostopulos Dream Foundation la care au participat, alături de oaspeții români, Val Hale – Directorul Executiv al Departamentul de Dezvoltare Economică al Guvernatorului din Utah (Governor’s Office of Economic Development), Senatorul Jake Anderegg şi House of Representatives – Rep. Karen Kwan, ambii făcând parte din Comitetul pentru Relații Internationale şi Comerţ, Chuck Gates Coordonator Relații Internationale și  alte personalități din Statul Utah, antreprenori şi oameni de afaceri locali.În program a fost inclusă şi o vizită la sediul central al Bisericii lui Isus Hristos şi ai Sfinţilor din Zilele din Urmă. Cu acest prilej, oaspeții au avut posibilitatea să înţeleagă sistemul de ajutorare pe care îl oferă oamenilor, biserica din Utah. Ambasadorul George Cristian Maior și Consulul Onorific, Mircea Divricean au avut o întrevedere oficială cu conducerea Bisericii lui Isus Hristos şi ai Sfinților din Zilele din Urmă (First Presidency), respectiv, Russell M. Nelson, Preşedinte, Dallin H. Oaks, Prim Consilier şi Henry B. Eyring, Al Doilea Consilier. A fost o mare onoare acordată celor două oficialități, onoare de care puţine oficialităţi ale altor state au beneficiat de-a lungul timpului. În cadrul discuţiilor, s-a subliniat de către ambele părţi relaţia excelentă pe care România o are cu Statele Unite. Seara s-a încheiat cu Gala Anuală a Kostopulos Dream Foundation la care au participat peste 450 de americani, lideri ai comunităţii din Utah pentru a celebra, împreună, misiunea fundaţiei, şi anume, aceea de a promova integrarea persoanelor cu dizabilităţi  în cadrul comunităţii. A urmat o vizită în Moab, Utah unde au avut întâlniri de afaceri cu reprezentanţi ai Camerei de Comerț, lideri de business locali și autorităţile orașului. Pe 14 aprilie, a avut loc momentul solemn când drapelul României a fost arborat la Arches National Park – Delicate Arch şi la Dead Horse Point, monumente naturale emblematice ale Statului Utah şi ale Statelor Unite ale Americii.Delegația României a avut întâlniri la cel mai înalt nivel cu Vice Guvernatorul Statului Utah, Spencer J. Cox și cu Sean Reyes, Procurorul General. Vice Guvernatorul a declarant că : “ această delegație este una dintre cele mai mari pe care el le-a găzduit”. A urmat un eveniment de promovare a oportunilor de investiții în cadrul World Trade Center, Utah. Discuțiile au atins domenii legate de : IT, software, AI, financiar bancar, smart city, real estate, comerț, agricultura, construcția de case, veterinar, cosmetice, suplimente nutritive, traduceri, educație şi sănătate.

Mai menționăm şi  cina de lucru cu Terry Grant, Președintele Key Bank Utah și Howard Headlee, Președintele si Directorul Executiv al Asociației Băncilor din Utah care au prezentat mediul financiar bancar precum și posibilități de finanțare a programelor. Un punct important pe agenda de lucru a fost întâlnirea cu  Goldman Sachs 10.000 Small Businesses la care au fost prezenți reprezentanții a 12 companii.

Delegația din România s-a întâlnit cu Primarul orașului Salt Lake, Jackie Biskupski, apoi a urmat o vizită la Universitatea Utah, unde au putut cunoaște un exemplu extraordinar de educație antreprenorială – Lassonde Entrepreneur Institute. A urmat o întâlnire de lucru pe tema consilierii legale privind comerțul internațional și protejarea proprietății intelectuale găzduită de Casa de Avocatura Kirton McConkie. Au urmat vizite la  Sediul Central FBI din Salt Lake City, la  Huntsman Cancer şi la campusul companiei doTERRA, o companie de renume international care are, în România cea mai mare piață de desfacere din Europa. Mircea Divricean, Consul Onorific al României în Utah a apreciat la finalul întrevederilor că: “prin această primă misiune economică a României în inima Americii, în Statul Utah, s-au pus bazele unor colaborări economice, educationale şi culturale importante cu scopul de a contribui la consolidarea cooperării economice dintre cele două ţări. Cu cât cetăţenii români şi cei americani se cunosc mai bine, cu atât cooperarea şi colaborarea viitoare va fi mai strânsă, bazată pe încredere reciprocă. America este o țară descentralizată şi este  important pentru România să clădească astfel de punţi de colaborare cu fiecare stat din S.U.A. Sper că această iniţiativă, la care am lucrat împreună cu echipa şi care s-a dovedit a fi un mare succes, să devină un exemplu pentru alte iniţiative viitoare prin care să aducem România mai aproape de America şi pe român mai aproape de americani.”

Iată câteva aprecieri care  au demonstrat succesul acestei misiuni.

“Această misiune economică a fost organizată foarte bine  și mi-a dat prilejul să cunosc America în toate domeniile socio-economice: cultură, religie, administrație locală, mediu de afaceri. Am participat la numeroase delegații în afara României, dar aceasta a fost cea mai complexă şi cea mai eficient organizată..” Ioan Beniamin Steau, Director General Prompt Service Total SRL

“Mircea și Mike Divricean fac cinste României prin activitatea de zi cu zi în sprijinul comunității din Utah. Este extraordinar de bine să vezi că românii americani sunt apreciați și sunt onorați la cele mai înalte nivele”. Ionuț și Andrei Merlușcă,  Dimmer.

”În cele șase zile petrecute în Utah, am avut nemaipomenita ocazie de a înțelege America. Consulul Onorific al României în Utah, Dl. Mircea Divricean ne-a prezentat esența statului Utah prin prisma religiei, turismului, educației antreprenoriale, sistemului de sănătate, securitate, administrație centrală și extraordinara comunitate de afaceri”. Marian Orzu, Dunwell Industrial Brokerage.

”Mircea Divricean a transferat din încrederea câștigată în cei 20 de ani de când este în SUA către antreprenorii români sosiți prin misiunea economică. Au fost  zile foarte intense, în care ne-am întâlnit cu școli de business, membrii biroului guvernatorului, primarul orașului Salt Lake City, antreprenori locali, corporații internaționale și mulți alții . Cred că interacțiunile din aceste zile creează o fundație solidă pentru dezvoltarea legăturilor economice dintre Utah și România. Iau serios în calcul deschiderea unui birou în Utah pentru a ne consolida și extinde baza de clienți Plant an App din SUA !” Bogdan Litescu, CEO @ Plant an App

Am rămas plăcut surprins de organizare. Am învățat foarte multe de la cei cu care ne-am întâlnit, am reușit să îmi fac o idee mai exactă despre americani, cât de bine lucrează împreună şi cât de deschiși sunt către propunerile viabile de business. Întâlnirile cu cei din administraţia locală şi din guvernul statal m-au ajutat să înțeleg cum funcționează administraţia locală şi cum se poziţionează în relaţia cu companiile din zonă. Am rămas uimit să văd că primăriile au persoane atent alese pentru a comunica cu comunitatea de business din zona cât și persoane care se ocupă de relațiile internaționale care impactează comunitatea locală. Am adunat multe idei pe care le voi dezvolta și în România. Deși programul a părut încărcat, cred că a fost un succes că am reușit să ajungem în atât de multe și diverse locuri într-un timp relativ scurt!. Cred că voi reveni în Utah pentru a continua discuţiile începute aici şi a crea noi oportunități de business..” Alex Selaru, Harrison Consulting and Management SRL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri