Caută
Close this search box.

Fondatorul Blackwater vrea să formeze o armată de mercenari care să invadeze Venezuela

blackwater

Omul de afaceri american Erik Prince, fost membru al Navy Seal şi fondator al companiei Blackwater, urmărește crearea unei armate de câteva mii de mercenari, care să fie desfășurată în Venezuela, pentru a ajuta la îndepărtarea de la putere a lui Nicolas Maduro.

Prince, care este un susținător de încredere al președintelui american Donald Trump, ar fi căutat în ultimele luni finanțare și susținere politică de la suporteri influenți ai liderului republican și de la venezueleni bogați care trăiesc în exil.

Dezvăluirile vin în contextul ciocnirilor violente de marți care au urmat apelului lansat armatei de către președintele auto-declarat, Juan Guaido, să i se alăture în proiectul său de a-l alunga pe Maduro din fruntea regimului din Venezuela. Forțele armate par însă să fi rămas fidele actualului lider de la Caracas, care a afirmat miercuri că „tentativa de lovitură de stat a fost respinsă.”

Patru surse au declarat pentru Reuters că, în ultimele câteva luni, Erik Prince a căutat investiții și sprijin politic pentru o astfel de operațiune de la suporterii influenți ai președintelui Trump și exilații venezueleni bogați.

În cursul unor întâlniri private desfășurate în Statele Unite și Europa, Prince a prezentat un plan de organizare a unei armate formate din circa 5.000 de mercenari în numele liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaido. Potrivit surselor, Prince a avut întâlniri pe această temă inclusiv la mijlocul lunii aprilie.

Două surse familiare cu planul lui Prince privind Venezuela au declarat că acesta solicită 40 de milioane de dolari de la investitori privați. El urmărește, de asemenea, să obțină finanțare din activele venezuelene de miliarde de dolari care au fost confiscate de guvernele din întreaga lume în urma sancțiunilor impuse de comunitatea internațională împotriva regimului de la Caracas.

Analiștii susțin că deocamdată este neclar felul în care opoziția venezueleană ar putea accesa în mod legal aceste fonduri. În timpul întâlnirilor cu investitorii potențiali, Erik Prince a declarat că el crede că Guaido are autoritatea de a-și forma propria forță militară, deoarece a fost recunoscut la nivel internațional ca liderul legitim al Venezuelei de către Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada și alte zeci de țări din întreaga lume.

În principiu, planul lui Prince prevede mai întâi realizarea unor operațiuni de strângere de informații în Venezuela și, ulterior, trimiterea unei forțe de 4.000-5.000 de mercenari din Columbia și alte națiuni din America Latină pentru a desfășura operațiuni de luptă și stabilizare. Fondatorul Blackwater dorește crearea unei armate din „peruani, ecuadorieni, columbieni, vorbitori de limbă spaniolă,” despre care susține că ar fi mult mai acceptabilă din punct de vedere politic decât mercenarii americani.

Unul dintre argumentele principale ale lui Prince este acela că Venezuela are nevoie de ceea ce el numește un „eveniment dinamic” pentru a elimina impasul care există încă din luna ianuarie a acestui an, când Guaido – șeful Adunării Naționale a Venezuelei – a declarat că alegerea lui Maduro în 2018 a fost ilegală și a invocat Constituția pentru a-și asuma președinția interimară a țării.

Maduro l-a denunțat pe Guaido, care este susținut de majoritatea națiunilor occidentale, ca fiind „o marionetă a Statelor Unite” care încearcă să declanșeze o lovitură de stat. Instituțiile guvernamentale cheie – inclusiv armata – nu și-au schimbat loialitatea și continuă să-l susțină pe dictatorul socialist, în pofida creșterii presiunii internaționale ca urmare a sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații lor.

Guaido a subliniat constant că dorește o rezoluție pașnică a situației din țara care este membră OPEC, iar guvernele latino-americane care îi recunosc autoritatea au insistat că sunt împotriva unor măsuri militare. Înalți oficiali din Statele Unite au subliniat și ei, fără a exclude intervenția armată, că preferă măsuri economice și diplomatice pentru a exercita presiuni asupra regimului lui Maduro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri