Caută
Close this search box.

Inundații severe, în Transilvania. Meteorologii anunță noi averse VIDEO

Zeci de localități din mai multe județe sunt afectate de inundațiile produse în urma precipitațiilor masive din ultimele zile. Cel mai grav afectat este judeţul Bistriţa-Năsăud, unde apele au inundat 13 localităţi, iar zeci de persoane au trebuit evacuate. Între timp, meteorologii au emis o nouă informare de vreme rea valabilă până joi seară.

În total, 32 de localităţi din 10 judeţe au fost afectate de fenomenele meteo din ultimele 24 de ore. Județele afectate sunt: Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Sibiu, Sălaj şi Satu Mare.

În aceste condiții, pompierii anunță că au acționat în sprijinul populaţiei şi administraţiilor publice locale pentru evacuarea apei din 332 de gospodării şi pentru curăţarea de aluviuni şi facilitarea scurgerii apei pentru 35 de poduri şi podeţe.

Sunt atent monitorizate cursurile de apă vizate de avertizările hidrologilor, fiind amenajate baraje din saci de nisip, dar şi alte lucrări de apărare la inundaţii care să nu permită pătrunderea apei în gospodării.

Conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, cel mai grav afectat a fost judeţul Bistriţa-Năsăud, unde s-au înregistrat inundaţii în 13 localităţi, 81 de persoane din Bistriţa şi Budacu de Jos fiind evacuate temporar, urmând să se întoarcă în locuinţe după retragerea apelor.

De asemenea, pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în contextul emiterii avertizărilor Cod roşu şi Cod portocaliu pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Constanţa şi Sălaj au fost emise mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

În contextul creşterilor de debite pe mai multe cursuri de apă din ţară, salvatorii atrag atenţia populaţiei din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Totodată, ei le recomandă cetăţenilor să cureţe rigolele din apropierea locuinţei pentru facilitarea scurgerii normale a apei.

Vremea nu dă semne de ameliorare. Meteorologii au emis o nouă informare de averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, valabilă până mâine, la ora 22.00. Sunt vizate, în principal, judeţele din vestul, nord-vestul şi centrul ţării, dar şi zonele de munte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri