Caută
Close this search box.

Războiul deșeurilor reciclabile, sau nu? Filipine trimite tone de gunoi înapoi în Canada

Filipinele au trimis tone de gunoi înapoi în Canada, după o ceartă diplomatică de șapte săptămâni după care președintele Rodrigo Duterte a amenințat că „va pleca în Canada și va arunca gunoiul acolo”, relatează BBC.

Filipine susține că gunoiul a fost etichetat în mod fals ca plastic reciclabil atunci când a fost trimis în Manila în 2014. Canada a acceptat să acopere costul integral al transferului și al eliminării sale.

Aproximativ 69 de containere de deșeuri au fost trimise înapoi într-un vas de marfă care plutea din Golful Subic, la nord de Manila. „Paaaaaaaaa pa, așa cum spuneam”, a scris secretarul filipinez al Afacerilor Externe, Teddy Locsin Jr, pe Twitter, vineri dimineață. Ministrul a postat fotografii și video ale navei care a părăsit portul.

Aproximativ 1.500 de tone de gunoi repatriați vor fi expediate în orașul canadian Vancouver, care vor sosi înainte de sfârșitul lunii iunie, pentru a fi tratate acolo într-o instalație de producere a deșeurilor. „Aceasta este o demonstrație că vom respecta obligațiile noastre internaționale de a face față deșeurilor provenite din Canada”, a declarat Sean Fraser, secretarul parlamentar al Canadei pentru ministrul mediului, pentru BBC. El a spus că Canada s-a mișcat repede în ultimele săptămâni pentru a rezolva problema, care a fost amânată de câțiva ani după ce guvernul filipinez s-a exprimat „clar că aceasta este o prioritate foarte gravă pentru ei”.

Un număr din ce în ce mai mare de țări din Asia de Sud-Est solicită statelor occidentale să ia înapoi gunoi care a fost trimis pe malul lor, argumentând că o parte din acesta a fost importat ilegal. Cantitatea de gunoi exportată de țările dezvoltate a fost dezvăluită după ce China, care a importat cea mai mare parte a acestuia de ani de zile, a introdus o interdicție pentru „gunoi străin”. Drept rezultat, gunoiul – uneori declarat în mod fals ca reciclabil – a fost trimis în alte țări în curs de dezvoltare, care au început acum să se revolte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri