Caută
Close this search box.

Record pentru o pictură impresionistă! 110 milioane de dolari pentru un tablou Monet

Un tablou a lui Claude Monet din faimoasa sa serie „Meules” (Haystacks) a adus marți, la New York, 110,7 milioane de dolari într-o licitație record pentru maestrul impresionist francez, relatează AFP.

Vânzarea la Sotheby’s – prima dată când lucrarea a ajuns la licitație din 1986 – a adus un preț record, de top 10, văzut vreodată la o licitație. Totalul, care include impozitele și comisioanele, a fost de peste 44 de ori mai mare decât recordul anterior al lucrării. A fost prima dată când o pictura impresionistă a adus mai mult de 100 de milioane de dolari.

Monet a pictat 25 de compoziții „Meules” în timpul iernii 1890-1891, la domiciliul său din Giverny, în regiunea Normandia din Franța. În fiecare piesă, Monet a arătat lumina și împrejurimile aceleiași scene pe care le-a schimbat în diferite momente ale zilei, cu anotimpurile variabile și în timpul diferitelor tipuri de vreme. O altă pictură din serie a fost vândută în noiembrie 2016 de către casa de licitație Christie’s din New York pentru 81,4 milioane de dolari.

Piesa vândută la Sotheby’s se numără printre cele mai ușor de recunoscut dintre picturile lui Monet. Se deosebește de celelalte din serie prin paleta vibrantă de vopsea, cu tușe diagonale drastice în direcții diferite care se întâlnesc în centru și o perspectivă unică cu doar o parte din prima căpiță de fân care apare în prim-plan.

Colecționarul anonim care a adus pictura care urma să fie scoasă la licitație l-a cumpărat în 1986 la Christie’s pentru doar 2,5 milioane de dolari. Ultima înregistrare pentru o pictură Monet a fost stabilită în mai 2018 în timpul vânzării Christie’s, când „Nympheas en fleur” s-a vândut pentru 84,6 milioane de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri