Caută
Close this search box.

Restanțe pe viața pacienților: România nu colectează plasmă umană pentru medicamente

În România, nu se colectează deloc plasmă umană pentru medicamente, fapt ce pune în pericol viața pacienților, precizează un comunicat ARPID.

„In ultimii ani, pacientii nostri au suferit sau chiar au murit din cauza lipsei de imunoglobulina umana, un medicament derivat din plasma umana. Traim sub amenintarea ca de la 1 ianuarie 2020, aceste medicamente vor lipsi iarasi, in cazul in care taxa clawback va fi din nou aplicată, aceasta fiind suspendata doar pentru doi ani (adica pina la 31 decembrie 2019)”, precizeaza un comunicat de presa ARPID.

Statul roman nu a fost capabil in ultimii 30 de ani sa organizeze sistemul national de transfuzii, astfel incat sa reuseasca sa colecteze plasma umana pentru productia de medicamente. De aceea este urgenta nevoie ca statul roman sa faca ceva concret, pentru ca in maxim 3 ani sa fim in stare sa colectam plasma umana, la fel ca celelalte state europene.

In Uniunea Europeana se colecteaza in medie 22 litri de plasma la fiecare 1000 de locuitori. Cel mai mult se colecteaza in tari ca Austria (56 litri/1000 locuitori), Cehia (36 litri/1000 locuitori) si Germania (31 litri/1000 locuitori), adica acele tari in care colectarea si procesarea de plasma umana este facuta de catre companii private. In alte tari, statul a dezvoltat parteneriate public-privat in care companiile private colecteaza si proceseaza plasma pentru stat. Doar in Romania nu se colecteaza deloc plasma umana pentru productia de medicamente.

„Din pacate, noi, pacientii care folosim medicamente derivate din plasma, nu avem încredere in solutia recoltarii plasmei de catre stat, prin actualele centre de transfuzii. Aceasta neincredere vine tocmai din faptul ca in ultimii 30 de ani statul nu a reusit sa reformeze sistemul de transfuzii, astfel ca nici pina azi centrele de transfuzii sangvine nu respecta legislatia europeana, fapt subliniat si de ultimul Audit asupra Sistemului National de Transfuzii din Romania, audit realizat de expertii Comisiei Europene in 2017. Nu putem risca sa primim lunar tratament obtinut dintr-o plasma despre care nu suntem siguri ca a fost recoltata conform celor mai stricte norme de calitate si securitate transfuzionala.

Pacientii romani pur si simplu isi doresc sa se colecteze cat mai repede plasma umana pentru productia de medicamente, astfel incat sa nu ajungem sa murim toti din cauza ca nu primim la timp tratamentul necesa”, mai precizeaza comunicatul de presa.

Si nu este vorba doar de cei peste 200 de pacienti cu imunodeficienta primara, in marea lor majoritate copii, ci este vorba despre inca alte cateva mii de pacienti cu boli autoimune, boli neurologice degenerative si alte boli rare, a caror viata depinde de tratamentele cu produse derivate din plasma umana. Mai mult, in fara pacientilor cu probleme specifice, de sange si plasma e nevoie pentru sute de mii de romani pentru diferite afectiuni si pentru interventii de urgenta.

ARPID solicita solutii rapide pentru rezolvarea situatiei: fie urgentarea procedurilor pentru o bamca de sange, plasma si celule stem in Parteneriat Public Privat, fie modificarea legislatiei in vigoare pentru colectarea plasmei, la liber, in piata privata.

„Situatia politica actuala este intr-o continua schimbare. Vin Guverne, pleaca Guverne, dar pacientii raman cu bolile si cu imposibilitatea unui tratament sigur în țara noastră. Stim ca viata politica suscita un interes enorm in aceste zile, dar pentru noi problemele pe care le ridicam inseamna chiar viata insasi! Aveti in fata doua realitati: una in care oamenii se bat pentru putere si alta in care alti oameni se bat pentru viata lor. Speram sa intram si noi pe agenda celor dintai. Nu le cerem mare lucru: doar atentie si curajul de a lua decizii in favoarea pacientilor”, atrage atentia ARPID.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri