Caută
Close this search box.

Stare de urgență în Golf. Arabia Saudită a convocat două summit-uri în contextul amplificării tensiunilor din zonă

Arabia Saudită a cerut întâlniri urgente ale Consiliului Regional de Cooperare al Golfului și Ligii Arabe pentru a discuta despre amplificarea tensiunilor în regiune, a declarat sâmbătă agenția de știri oficială a regatului, potrivit AFP.

Agenția Saudită de Presă a declarat că regele Salman a invitat liderii din zona Golfului și statele arabe la două summit-uri de urgență la Mecca pe 30 mai pentru a discuta despre recentele „agresiuni și consecințele lor” în regiune.

Tensiunile au crescut în Golf în timp Statele Unite au detașat acolo un portavion și bombardiere în contextul presupuselor amenințări din partea Iranului. Ministrul saudit al Afacerilor Externe, Adel al-Jubeir, a declarat că țara sa nu dorește să intre în război cu Iranul, dar este gata să-și apere interesele. Riyadh „nu vrea un război, nu îl caută și va face totul pentru a-l preveni”. Emiratele Arabe Unite „au salutat” invitația Arabiei Saudite.

Patru nave, inclusiv două tancuri petroliere din Arabia Saudită, au fost distruse în atacuri de sabotaj misterios duminica trecută în largul Fujairah din Emiratele Arabe Unite, aflat la intrarea crucială în Golf. Incidentul a fost urmat marți de atacul cu drone de rebelii Huthi din Yemen pe o conductă petrolieră majoră din Arabia Saudită, care oferă un traseu de export alternativ dacă strâmtoarea Hormuz ar fi închisă. Iranul a amenințat în mod repetat că va preveni transportul maritim în Hormuz în cazul unei confruntări militare cu Statele Unite, care a impus sancțiuni asupra Teheranului în ultimele luni. Jubeir a declarat că EAU conduc investigațiile privind petrolierele avariate, dar a adăugat că „avem unele indicații și vom face anunțurile odată ce investigațiile vor fi finalizate”.

În ciuda scepticismului internațional, guvernul american a subliniat amenințări tot mai mari din partea Iranului, un inamic de lungă durată și, de asemenea, un rival al aliaților americani din Israel și Arabia Saudită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri