Caută
Close this search box.

Muzeul Antipa va rămâne fără jumătate din curte, promisă de Guvern Institutului Eli Wiesel

Muzeul Antipa

Muzeul Național de Istorie „Grigore Antipa” riscă să piardă aproape jumătate din curtea pe care o deține, pentru că Ministerul Culturii, prin Secretariatul General al Guvernului, i-ar fi cerut directorului instituției să cedeze terenul Institutului Eli Wiesel.

Pe cei 5.300 de metri pătrați din curtea Muzeului Antipa, Institutul Eli Wiesel ar trebui să se construiască Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România, potrivit TVR.

Directorului Muzeului Antipa susține că, de curând chiar, a fost chemat la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire. Un plan despre care spune că nu l-a solicitat și pe care nu îl dorește.

„Președintele Agenției mi-a spus să fac o solicitare de dezmembrare a curții. Documentele așteptau deja să fie semnate. Muzeul este monument istoric. Asta înseamnă clădirea cu tot cu curte. În al doilea rând, este o zona protejată, cu un spațiu verde definit și în al treilea rând există o intenție de extindere a muzeului încă din 1911”, spune directorul Muzeului Antipa, Luis Ovidiu Popa.

Muzeul Antipa are un patrimoniu de aproape 2 milioane de exponate și a avut anul trecut peste 320 de mii de vizitatori.

„Nu a luat pe nimeni prin surprindere, s-a făcut o simplă operaţiune de dezlipire, adică de realizare a unei schiţe cu terenul liber de lângă muzeul Antipa. Este o operaţiune strict tehnică”, a declarat Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Secretarul general al Guvernului explică de ce s-a ajuns în această situație.

FOTO: Bucuresti FM

„Guvernul României a promis în urmă cu trei ani de zile comunităţii evreieşti, Institutului Elie Wiesel şi Congresului Mondial Evreiesc că va identifica o locaţie în vederea construirii de către comunitatea evreiască a unui muzeu al Holocaustului”, spune Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Asta după ce Primăria Generală a refuzat să cedeze Institutului Wiesel două clădiri, potrivite să găzduiască un Muzeu al Holocaustului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri