Caută
Close this search box.

NATO cere Rusiei să-și distrugă noul sistem de rachete de croazieră

NATO a cerut Rusiei să distrugă un nou sistem de rachete de croazieră până la termenul limită stabilit pentru luna august. Sistemul este capabil să trimită o încărcătură nucleară și ar reprezenta o încălcare flagantă a unui tratat care interzice prezența rachetelor cu capabilități nucleare pe teritoriul Europei, scrie Reuters.

Miniștrii apărării din NATO s-au întâlnit pentru a stabili pașii ce vor fi urmați dacă Rusia refuză să distrugă noul său sistem de rachete de croazieră, conform publicației.

Potrivit Reuters, Washingtonul consideră că sistemul de rachete de croazieră reprezintă o încălcare flagrantă a tratatului INF din 1987, semnat între SUA și Uniunea Sovietică, care interzice utilizarea și amplasarea la sol a sistemelor de rachete balistice și de croazieră.

„Facem un apel către Rusia de a alege o cale responsabilă, dar nu am văzut până acum nimic care să ne indice că Rusia are astfel de intenții. Va trebui să răspundem”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Surse diplomatice au declarat pentru Reuters că miniștii NATO iau în calcul efectuarea mai multor zboruri de către avioanele militare americane, capabile să transporte o încărcătură nucleară, mai multe antrenamente ale personalului militar și repoziționarea lansatoarelor maritime americane.

Conform Reuters, Moscova a refuzat distrugerea sistemului în cauză și neagă încălcarea tratatului invocat de către aliații NATO. SUA amenință că se va retrage din tratatatul INF pe 2 august dacă cele două state nu vor ajunge la o înțelegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri