Caută
Close this search box.

Protest anti – Babis. 120.000 de cehi au cerut demisia premierului ceh

babis

Praga a avut un protest fără precedent împotriva premierului Andrej Babis și a ministrului Justiției. În capitala Cehiei a fost cel mai mare protest care are loc în Cehia, după anul 1989.

În jur de 120.000 de cehi protestau în Praga, conform ceskenoviny.cz. Numărul manifestanților era deja cu mult mai mare decât preconizările organizatorilor, care anunțau că în Piața Wenceslas sunt așteptați în jur de 100.000 de persoane.

Presa cehă susține că este ”cel mai mare protest” din Praga, după Revoluția de Catifea, în urma căreia a fost dărâmat regimul comunist din fosta Cehoslovacie. Protestatarii își exprimă nemulțumirile împotriva ministrului Justiției, a premierului ceh, dar protestează și pentru independența mass-media și a sistemului judiciar din Cehia.

La protestul celor 120.000 de cehi veniți din toată țara au participat și mai mulți actori: Ivan Trojan, Barbora Hrzanova, Tomas Hanak și regizoarea Helena Trestikova, dar și alte personalități. Cehii au cerut demisia premierului și al ministrului Justiției, spunând că refuză să fie conduși de persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupție sau imparțialitate.

Oamenii au protestat și pentru independența justiției și a presei și au anunțat un nou protest pe 23 iunie. Premierul ceh Andrej Babis este acuzat că ar fi deturnat subvenții europene, iar despre ministrul Justiției Marie Benesova se crede că l-ar favoriza pe prim-ministru și că ar frâna urmărirea judiciară a șefului Executivului ceh.

Cehii protestează din luna aprilie și se află la a cincea astfel de manifestație împotriva premierului și al ministrului Justiției. Cehii îi cer demisia prim-ministrului Andrej Babis, după ce acesta a fost acuzat într-un raport al Comisiei Europene că ar fi deturnat mai multe subvenții UE.

Andrej Babis (64 de ani) a devenit premierul Cehiei în 2017, iar evenimentul de marți seară este doar cel mai recent dintr-o înlănțuire de proteste prin care cehii au cerut demisia ministrului Justiției Marie Benesova și a premierului Babis.

Societatea civilă și opoziția din Cehia se tem pentru că Marie Benesova ar putea să îl protejeze Babis și să frâneze sau să stopeze urmăririle judiciare împotriva prim-ministrului ceh. Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din Republica Cehă, printre care Brno sau Ostrava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri