Caută
Close this search box.

Proteste în Georgia: Mii de georgieni au luat cu asalt Parlamentul lăsând în urmă zeci de răniți

Protestatarii georgieni au încercat să ia cu asalt parlamentul Georgiei în timpul unui miting masiv împotriva unui discurs în interiorul camerei a unui parlamentar rus, relatează BBC.

Forțele de ordine i-a împiedicat pe aceștia să intre în clădire folosind gaze lacrimogene și gloanțe din cauciuc. Tensiunile au apărut atunci când Serghei Gavrilov s-a adresat deputaților din țările creștin ortodoxe din scaunul speaker-ului.

Rusia și Georgia au luptat pentru două regiuni georgiene separatiste. Abhazia și Osetia de Sud au fost ocupate de Rusia în 2008. Moscova le recunoaște ca state independente, iar trupele rusești au rămas de atunci acolo.

Protestele de joi au lăsat 39 de ofițeri de poliție și 30 de protestatari în spital cu leziuni, potrivit unui consilier al premierului Mamuka Bakhtadze citat de agenția de știri AFP.

Gavrilov a participat la Adunarea Interparlamentară pentru Ortodoxie (IAO), un organism instituit de parlamentul grec în 1993 pentru a încuraja relațiile dintre parlamentarii creștin-ortodocși. Deputații din opoziție din parlamentul pro-occidental al Georgiei au cerut proteste ca răspuns la decizia sa de a vorbi din fotoliul speaker-ului. El s-a adresat delegaților în limba rusă, înfuriind politicienii și georgienii care s-au opus cu vehemență prezenței Moscovei în țară.

Cu cererea ca speaker-ul, Irakli Kobakhidze, și alți oficiali să demisioneze, aproximativ 10.000 de protestatari au spart cordonul poliției din capitală, Tbilisi, a raportat AFP. Unii purtau steaguri și pancarte cu textul „Rusia este ocupant”.

Giga Bokeria, deputat în partidul de opoziție din partidul european din Georgia, a declarat pentru AFP că campania din afara parlamentului a fost „un protest spontan al georgienilor obișnuiți”. În parlament, parlamentarii opoziției au blocat prezidiul și au cerut demisia președintelui parlamentului, ministrului de interne și șefului serviciului de securitate al statului. Ședința a fost suspendată, iar Gavrilov a părăsit țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri