Caută
Close this search box.

Protestele ample în Hong Kong: Conducătorul Carrie Lam continuă cu proiectul de lege privind extrădarea sfidând manifestațiile

Liderul Hong Kong-ului, Carrie Lam, a declarat că nu va renunța la un plan controversat care să permită extrădarea în China, în ciuda protestelor în masă, relatează BBC.

Duminică, sute de mii de persoane s-au reunit împotriva proiectului de lege, criticii temându-se că va permite Chinei să vizeze adversarii politici din oraș. Vorbind luni reporterilor, ea a insistat asupra faptului că legea este necesară și a spus că există măsuri de protecție a drepturilor omului. Presa chineză de stat a declarat că „forțele străine” se află în spatele protestelor. Organizatorii estimează că un milion de persoane au participat la marșul de duminică, însă poliția a dat cifra de 240.000. Dacă estimarea organizatorilor este confirmată ca fiind corectă, aceasta ar fi cea mai mare demonstrație din Hong Kong de când teritoriul a fost predat Chinei în 1997 de către britanici.

Luni, președintele executiv al Hong Kong-ului, Carrie Lam, a declarat într-o conferință de presă că legea nu va eroda niciuna dintre libertățile speciale de care se bucură teritoriul. „Proiectul de lege nu a fost inițiat de Beijing”, a spus Lam, explicând că legea a fost propusă din „conștiință” și „angajament față de Hong Kong”. De asemenea, a promis garanții juridice obligatorii din punct de vedere legal și rapoarte periodice privind punerea în aplicare a cauzelor în fața legiuitorului. Guvernul intenționează să continue miercuri a doua lectură a proiectului de lege privind extrădarea.

Criticii proiectului de lege spun că ar expune locuitorii din Hong Kong la sistemul de justiție profund defectuos din China și ar duce la o erodare ulterioară a independenței judiciare a orașului. Suporterii spun că există măsuri de protecție pentru a împiedica ca cineva care se confruntă cu persecuție religioasă sau politică să fie extrădat în China continentală.

Marșul a fost văzut ca o mustrare majoră a doamnei Lam, care a impus ca amendamentele să fie adoptate înainte de luna iulie. Luni, protestele au fost puternic criticate de un editorial în ziarul de stat „China Daily”, susținând că „unii locuitori din Hong Kong au fost păcăliți de tabăra de opoziție și aliații lor străini în susținerea campaniei anti-extrădare”. Ziarul susține că „orice persoană corectă” ar susține proiectul de lege „mult așteptat” menit să „elimine lacunele legale și să împiedice Hong Kong-ul să devină un refugiu sigur pentru criminali”. După ce protestele de masă de duminică au încetinit, violența a izbucnit între unii protestatari și polițiști. Cel puțin trei ofițeri și un jurnalist au fost răniți, potrivit poliției.

Modificări propuse

Propunerea vine după ce un bărbat de 19 ani, din Hong Kong, și-ar fi ucis prietena gravidă în vârstă de 20 de ani, în timp ce își petreceau vacanța în Taiwan. Acesta a fugit în Hong Kong și nu a putut fi extrădat în Taiwan pentru că nu există un tratat de extrădare între cele două. Modificările vor permite cereri de extrădare din partea autorităților din China continentală, Taiwan și Macao pentru suspecții acuzați de infracțiuni penale cum ar fi crima și violul. Cererile vor fi apoi stabilite de la caz la caz. Oficialii din Hong Kong au declarat că instanțele din Hong Kong vor avea ultimul cuvânt de spus cu privire la acordarea unor astfel de cereri de extrădare, iar suspecții acuzați de crime politice și religioase nu vor fi extrădați. Dar criticii spun că oamenii ar fi supuși detenției arbitrare, procesului nedrept și torturii în cadrul sistemului judiciar al Chinei.

Opoziția împotriva legii este larg răspândită în Hong Kong, grupuri din toate sectoarele societății și-au exprimat criticile sau au inițiat petiții împotriva schimbărilor. Guvernul a încercat să reasigure publicul cu anumite concesii, inclusiv promisiunea de a preda numai fugari pentru infracțiuni care au condamnări maxime de cel puțin șapte ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri