Caută
Close this search box.

Sondaj pesimist al analiștilor economici: Cotă de 60% pentru o recesiune în SUA în 2020

Șansele unei recesiuni în SUA până anul următor s-au intensificat brusc, protecționismul în creștere continuând să reprezinte cea mai mare amenințare economică, potrivit unui sondaj economic publicat luni, potrivit AFP.

Aproape toți respondenții sondajului trimestrial de la National Association for Business Economics au prevăzut că creșterea ar încetini în 2019, dar au fost moderați și mai puțin sumbri față de riscurile pentru perspectivele lor. Cu toate acestea, sondajul a fost desfășurat printre 53 de analiști economici din marile corporații și universități americane în prima jumătate a lunii mai, în același timp în care relațiile comerciale ale SUA cu China s-au deteriorat brusc, dar înainte de cea mai recentă amenințare a președintelui american Donald Trump de a impune noi tarife Mexicului într-o dispută asupra migrației începând de la cinci la sută și crescând rapid la 25 la sută.

„Protecționismul comercial intensificat este considerat principalul risc de scădere a creșterii de către majoritatea respondenților, urmat de tulburările pieței financiare și de încetinirea creșterii globale”, a declarat Gregory Daco de la Oxford Economics, care a prezidat studiul. „Riscurile de recesiune sunt percepute a fi scăzute pe termen scurt, dar vor crește rapid în 2020”.

Membrii grupului au pus cotele la 60% pentru o recesiune în SUA înainte de sfârșitul anului 2020 – aproape dublu față de previziunile de 35% din sondajul de acum trei luni. Aproape 90% dintre respondenți au spus că și-au redus previziunile de creștere în ultimele luni datorită politicii comerciale americane, care a implicat bătălii cu toți partenerii comerciali importanți din SUA, dar chiar și consensul general pentru acest an și următor este puțin mai mare decât ultimul studiu. Președinții grupului se așteaptă ca scăderea PIB să fie de 2,6% în acest an și de 2,1% până în anul viitor, de la 2,9% la sfârșitul anului 2018. Majoritatea, sau 60%, a declarat că soldul riscurilor a fost ponderat în sens descendent, dar acesta a scăzut de la 74% în ancheta precedentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri