Caută
Close this search box.

Un sistem de comandă şi control defect pune în pericol viaţa militarilor români

Compania lui Elliot Broidy lansează acuzații grave la adresa oficialilor din Ministerul Apărării, după ce în urmă cu un an, în iunie 2018, a decis să se retragă din procedura de licitație pentru modernizarea sistemelor de comandă ale Armatei Române, rezultă dintr-o serie de documente.

Într-o scrisoare adresată în 6 iunie 2018 fostului ministru al Apărării, Mihai Fifor, oficialii Circinus susțin că sistemul de comandă și control utilizat în prezent de Armată, cunoscut sub numele de BC2A, este o ”soluție falimentară” și că pune în pericol viața militarilor.

Circinus este vizată de o anchetă în Statele Unite, iar potrivit presei americane procurorii verifică în ce măsură Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump.

”Așa cum numeroase departamente din cadrul ministerului apărării au documentat și numeroși parteneri ai Satelor Unite/ NATO au confirmat, actualul sistem utilizat de România, BC2A, a picat cu ocazia în timpul mai multo r exerciții militare Saber Strike din Polonia”, se arată în scrisoarea semnată de unul dintre directorii Circinus, Alan B. Stone și transmisă acum un an ministrului apărării, dar și Ambasadorului SUA la București, Hans Klemm.

În replică, Ministerul Apărării susține într-un răspuns către Circinus transmis în august 2018 că a optat pentru continuarea soluției C2 (Comandă și Control), dar care a fost îmbunătățită, astfel că riscurile operaționale asupra cărora avertizează oficialii companiei au fost eliminate.

Totuși, un ultim incident a avut loc pe 20 iunie 2019, când militarii ai armatei SUA, care luau parte la un exercițiu NATO de amploare, au intrat cu vehiculele blindate peste culturi agricole în apropiere de Fetești.

După incident, ministerul apărării a anunțat o anchetă, iar armata SUA a anunțat că va colabora ”îndeaproape cu autorităţile militare şi civile din România pentru investigarea acestui incident”.

Nu este clar în acest moment dacă incidentul are legătură cu sistemul de comunicații utilizat de Armata Română sau din s-a produs din alte motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri