Conducerea STS a prezentat, luni, în timpul audierilor din cadrul Comisiei de Apărare din Camera Deputaților informații importante despre modul în care autoritățile au acționat pentru salvarea Alexandrei, după apelurile disperate la 112.

Astfel, prim-adjunctul STS, generalul de brigadă Sorin Bălan, le-a prezentat membrilor acestei comisii un raport cu conținut clasificat, în care se află toate detaliile legate de apelurile efectuate de Alexandra în ziua fatidică, joi, 25 iulie.

În acest document se arată faptul că informațiile de localizare ale apelantului la 112 sunt trimise poliției din momentul în care operatorul STS predă convorbirea.

”Informațiile de localizare sunt trimise odată cu recepționarea apelului vocal agenției de intervenție, în speță poliției, din momentul din care operatorul STS predă convorbirea, predă cazul operatorului.” – a spus generalul Bălan.

La întrebarea unui deputat dacă toate autoritățile competente au acces la informațiile respective de localizare, adjunctul șef de la STS a răspuns afirmativ.

Categoric. Există, practic, în aplicația 112, există un buton pe care trebuie să-l apeși și se deschide localizarea.” – a mai spus Bălan.

În replică, deputatul Răzvan Prișcă, după ce a studiat raportul,  a concluzionat faptul că, de fapt, un polițist nu a știut să folosească informațiile de localizare din aplicația 112.

Deputat Răzvan Prișcă: ”Doar o observație, ca să fie mai clar, pentru că m-am uitat și eu pe planșa aceea (raportul STS, n. red.). Deci, practic, poliția poate să obțină aceste informații la fel ca și operatorul de 112. În cazul acesta, polițistul din Caracal a așteptat o oră și 4 minute până să se gândească să deschidă aplicația de localizare. După ce a deschis-o prima oară în ziua respectivă și-a dat seama că habar n-are să lucreze cu ea, a sunat înapoi la 112, cei de la 112 au stat 10 minute pe telefon cu polițistul să-l învețe cum să se uite pe calculator. După ce a terminat convorbirea a sunat încă de 2 ori polițistul la 112 să întrebe cum se apasă pe buton. E drept, domnul general? Asta am înțeles din ce am văzut pe planșă.”

Cu toate acestea, prim-adjunctul STS, generalul de brigadă Sorin Bălan, a evitat să acuze, în mod direct, poliția de incompetență, spunând doar că nu dorește să facă aprecieri ”asupra angajaților altor instituții”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here