Caută
Close this search box.

Hong Kong-ul rămâne în criză după o lună de proteste. Poliția a arestat cinci persoane în timpul ciocnirilor de peste noapte

Cinci persoane au fost arestate în timpul ciocnirilor de peste noapte din Hong Kong între ofițeri și protestatarii antiguvernamentali, a declarat luni poliția în timp ce violența politică zguduie centrul internațional și nu arată niciun semn de atenuare, potrivit AFP.

Orașul a intrat în cea mai gravă criză din istoria recentă după o lună de marșuri uriașe precum și de confruntări violente cu poliția implicând și un număr mic de protestatari înrăiți. Mitingurile au fost declanșate de o lege suspendată acum, care ar fi permis extrădarea în China continentală, dar de atunci s-au transformat într-o mișcare mai largă care cere reforme democratice și oprirea alunecării libertăților din teritoriul semi-autonom.

Duminică seara, în districtul Mongkok au apărut noi violențe politice între poliție și grupurile mici de protestatari mascați, în mare parte tineri, care mergeau de-a lungul drumurilor și refuzau să se disperseze în urma unui alt raliu masiv și pașnic în cursul zilei. Într-o declarație emisă luni dimineața devreme, poliția a declarat că grupul participa la o „întrunire ilegală” și că a fost avertizat că ofițerii vor acționa. „Unii protestatari s-au opus, iar poliția a arestat cinci persoane că au atacat un ofițer de poliție și pentru că au obstrucționat un ofițer de poliție în executarea îndatoririlor”, se arată în declarație.

Activiștii au atacat tacticile polițiștilor, spunând că protestatarii din Mongkok au rămas pașnici în timp ce se întorceau spre casă și că violența a fost declanșată de un zid de scuturi de ofițeri care au blocat drumul mulțimii. „Locuitorii din Hong Kong s-au alăturat mișcării în mod pașnic … împotriva legii de extrădare și drept rezultat au fost bătuți și agresați de poliția din Hong Kong”, a declarat activistul pentru democrație Joshua Wong într-un tweet care este însoțit de poze cu cel puțin doi protestatari răniți și însângerați. „Un alt exemplu de forță excesivă folosită de poliție”, a adăugat el într-un alt tweet.

Mânia publică a crescut împotriva liderilor pro-Beijing și a forțelor sale de poliție, după ce ofițerii au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa protestatarii în afara parlamentului luna trecută. De atunci haosul doar a escaladat. Lunea trecută, furia a atins apogeul, sute de demonstranți conduși de tineret au luat cu asalt parlamentul orașului. Aceste scene fără precedent nu au reușit să convingă guvernul, a cărui singură concesie până acum a fost de a suspenda proiectul de lege pentru extrădare. Protestatarii cer ca proiectul de lege să fie eliminat în întregime, o anchetă independentă privind utilizarea gazelor lacrimogene și a gloanțelor de cauciuc, amnistierea pentru cei arestați și demisia liderului orașului, Carrie Lam. Ei au cerut, de asemenea, autorităților să nu mai caracterizeze protestatarii ca „insurgenți”, o definiție care are termeni mult mai abrupți de închisoare.

Beijingul și-a aruncat sprijinul deplin pentru Lam, care a cerut poliției din Hong Kong să urmărească pe oricine este implicat în luptele parlamentare și alte ciocniri. În ciuda solicitărilor repetate, poliția nu a lansat o defalcare a numărului de persoane care au fost reținute în ultima lună de proteste. Un număr ținut de AFP arată că cel puțin 72 de persoane au fost arestate, dar nu este clar cât de mulți au fost acuzați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri