Caută
Close this search box.

Studiu AFP: Creșterea PIB-ului Chinei a înregistrat o încetinire de 6,2%. Este cea mai slabă creștere din ultimii 30 de ani

Economia Chinei a crescut în al doilea trimestru în cel mai scăzut ritm în aproape trei decenii, potrivit unui sondaj al analiștilor AFP, lovită de războiul comercial americano-chinez și slăbind cererea globală.

Cea de-a doua cea mai mare economie mondială a crescut cu 6,2% în aprilie-iunie, sondajul a 10 economiști prezis înainte de versiunea oficială a cifrelor produsului intern brut de luni. Valoarea citată ar însemna cea mai slabă creștere trimestrială în aproape trei decenii, dar va rămâne în intervalul țintă al guvernului de 6,0-6,5% pentru întregul an. Economia a crescut cu 6,6% în 2018.

Beijingul și-a intensificat sprijinul pentru economie în acest an, însă mișcările nu au fost suficiente pentru a compensa o încetinire internă și pentru a atenua cererea de peste mări pentru jucăriile, gadgeturile și electronica sa. Responsabilii politici ar putea lua măsuri suplimentare, spun analiștii, premierul Li Keqiang, care a prezidat miercuri o ședință a consiliului de stat, care a promis că va reduce tarifele și va spori reducerile fiscale pentru exportatori. „Tarifele existente pentru exporturile către SUA au un impact asupra economiei Chinei”, a declarat Steven Cochrane, economist șef al APAC pentru Moody’s Analytics. „Producția industrială și exporturile sunt, de asemenea, slabe, transporturile către SUA scăzând semnificativ”, a spus el.

La începutul acestui an, Beijingul a lansat o serie de măsuri de stimulare pentru a atenua impactul economiei sale în încetinire, creșterea cheltuielilor pentru drumuri, căi ferate și alte proiecte de infrastructură pentru elemente importante și reduceri de impozite în valoare de 2 trilioane de yuani (297 miliarde de dolari). Politicile au impulsionat economia în martie și au adus o creștere de 6,4% în primul trimestru, dar s-au dovedit a fi doar un panaceu pe termen scurt. Producția industrială a înregistrat o creștere de 8,5% în luna martie, înaintea încetării ritmului de creștere în luna aprilie, scăzând la o creștere de cinci procente în luna mai, cea mai lentă creștere din 2002.

Creșterea investițiilor în infrastructură s-a redus de la primul trimestru, ajungând la 4,0 la sută în ianuarie-mai, în scădere bruscă față de anii de expansiune când erau de aproape 20 la sută. Cei  1,3 miliarde de consumatori ai Chinei rămân un punct luminos. „Consumul se menține relativ bine, eventual reflectând efectele reducerii veniturilor și a taxei pe valoarea adăugată”, a declarat Tommy Wu de la Oxford Economics.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri