Caută
Close this search box.

Aniversarea de 70 de ani a statului comunist chinez: Beijingul se pregătește pentru cea mai mare paradă militară din istoria sa

China va organiza o paradă militară uriașă care va prezenta unele dintre cele mai avansate arme pentru a sărbători a 70-a aniversare a statului comunist, au anunțat joi autoritățile chineze citate de AFP.

Aniversarea vine în contextul războiul comercial cu SUA care amenință să înglobeze economia internațională, a flotelor de la Beijing și Washington ce se înghesuie pentru influența din sud-estul Asiei și a tulburărilor continui din Hong Kong.

Parada militară și civilă, desfășurată în capitală la 1 octombrie, este de așteptat să fie cea mai mare din istoria sa. „Trebuie să subliniem că această paradă militară nu va viza nici o țară sau regiune și niciun incident specific”, a declarat generalul Cai Zhijun, membru al Statului Major General al Armatei Chineze, în cadrul unei conferințe de presă, joi, la Beijing. Cai a spus că dimensiunea paradei militare nu este un semn de agresiune și că armata chineză a fost „angajată să păstreze pacea mondială și stabilitatea regională”. Cu toate acestea, cea mai mare armată din lume „va arăta câteva arme avansate pentru prima dată”, a adăugat el. Președintele chinez, Xi Jinping, urmează să facă „un discurs important” națiunii, a declarat Wang Xiaohui, vice-ministru executiv al publicității în Comitetul Central al Partidului Comunist din China. Alte planuri pentru sărbătorirea aniversării includ o ceremonie de premiere, artificii, timbre și monede de suvenir, un documentar oficial și un musical.

China a organizat parade militare mari pentru a marca sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și pentru a sărbători 60 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze – dar Cai a spus că această paradă va fi mai mare decât ambele evenimente anterioare. În 2015, mii de trupe au pornit într-o formație strânsă prin Piața Tiananmen din Beijing, urmate de tancuri și rachete, cu un salut de 70 de arme și aproape 200 de aeronave într-un flypast militar.

Anul 2019 a fost un an greu pentru Xi, cu grave tulburări în Hong Kong-ul semi-autonom, de când a fost înmânat Chinei în 1997. Protestatarii din centrul financiar au criticat în mod deschis Beijingul din ce în ce mai categoric, provocând temerile că China va recurge la o intervenție dură pentru a opri tulburările. Cu toate acestea, mulți experți se așteaptă ca acesta să evite orice răspuns până după sărbătorile de 70 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri