Forţele speciale kîrgîze l-au arestat joi pe fostul preşedinte Almazbek Atambaiev, potrivit presei locale, în a doua zi a unor operaţiuni marcate de violenţe ce alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război civil în această ţară din Asia Centrală, zguduită de două revoluţii, în 2005 şi 2010, relatează AFP.

Un prim raid s-a transformat în bătaie şi s-a solat cu un mort, miercuri seara. Joi după-amiaza, numeroşi membri ai forţelor de securitate au revenit la reşedinţa fostului şef al statului, în satul Koi-Taş, în apropiere de capitala kîrgîză Bişkek, unde au fost întâmpinaţidin nou de sute de susţinători ai lui Altambaiev.

Inculpat de corupţie şi aflat în conflict cu succesorul său, fostul şef al statului a fost arestat în casa sa, apărată de susţinătorii săi, potrivit publicaţiilor 24.kg şi Kloop.kg.

Potrivit 24.kg, acesta s-a predat de bunăvoie, după care a fost ridicat. Un fotograf AFP aflat la faţa locului a văzut forţele de ordine dispersând mulţimea cu gaza lacrimogene.

Almazbek Atambaiev, în vârstă de 62 de ani, preşedinte din 2011 până la sfârşitul lui 2017, a fost inculpat în iunie de corupţie de către justiţia kîrgîză. Imunitatea sa, de fost preşedinte, a fost ridicată de către deputaţi.

Fostul şef al statului este suspectat de ”achiziţionare ilegală de pământuri” şi de eliberarea unui membru al unui clan mafiot, acuzaţii pe care acesta le-a denunţat drept o manevră politică a noului preşedinte, rivalul său Sooronbai Jeenbekov.

La finalul mandatului său, Almazbek Atambaiev a reuşit, prin manevre politice, să impună candidatura lui Sooronbai Jeenbekov, la acea vreme protejatul său, însă relaţiile între cei doi s-au degradat rapid.

Conflictul lor personal alimentează de-acum temeri cu privire la izbucnirea unor tulburări grave în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, afectată de tensiuni etnice frecvente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 6 =