Caută
Close this search box.

Ghinionistul medic român

Vreau să scriu azi despre felul în care statul și toate guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria au înțeles și înțeleg să trateze inovația în medicină. Iar pentru că tot vorbim de 20 de ani încoace de aparatură medicală vreau să pun o întrebare legitimă: câți dintre premieri sau demnitari din sănătate știu că România are cel mai performant laser urologic din lume? Vă spun eu, nici unul.

Se tot scrie despre invenții, se dau medalii, comunicate de presă, dar pun pariu că autoritățile nu au reușit să afle că la un spital de mâna a doua din București se operează la urologie în condițiii mai bune decât în Statele Unite ale Americii. Sigur, nici spitalul în cauză nu promovează aparatul din simplul motiv că nu aduce venituri suplimentare pentru manageri. Așa se întâmplă când inovația și cercetarea se fac exclusiv din buzunarul strâmt al unui doctor obișnuit, care știe să stralucească în profesia lui, lucru rar pretutindeni în lume, mai puțin în România.

Ca să explic pe înțelesul tuturor, cum a ajuns doctorul Codruț Răduță, urolog la Spitalul CF 2, inventatorul unui dispozitiv medical de excepție, să nu înțeleagă ce se peterece în jurul lui. Iar ca să punem lucrurile sub adevărată cupola științifică, nu mergem la Academia Româna unde plagiatele, impostura și afacerile oneroase vor distruge curând instituția de prim rang a țării, ci la revista Nature – acolo unde se publică doar lucrurile cu impact mondial din medicină. Studiul din Nature demonstrează avantajele laserului Thulium, adică tehnologia deținută de dr.Răduță, care permite operarea adenomului de prostată fără sângerare. Din cei 789 pacienti operati cu laser Thulium numai unul singur a necesitat transfuzie de sânge! Autorii spun că aborbția maximă în apa este pentru lungimea de unda 1.92 microni. Laserul lui Codruț Raduță, făcut integral la Măgurele, are 1.94 microni, deci absorbție maximă!

Doar nemții mai dețin o astfel de tehnologie, inventată de profesorul Andreas Gross, care, culmea, l-a consiliat pe doctorul român în obținerea unei tehnologii mai performante decât a sa. Așa fac oamenii deștepți, vor ca lucrurile să progreseze în jurul lor pentru a diminua suferința oamenilor și pun pe plan secund interesul personal. Ca să ne întelegem: vorbim de un aparat medical funcțional sută la sută, certicat, cu marcaj CE, cu studii clinice si rezultate excepționale în sala de operație. Un produs românesc care nu interesează niciun spital, niciun minister, pe nimeni.

În urmă cu câțiva ani, doctorul Răduță a mers la Ministerul Sănătății pentru a vedea cum poate beneficia de fonduri europene. Nu a luat niciun leu, pentru că de fiecare dată decizia era politică și se schimba administrația precum șosetele bărbaților. A mers și în urmă cu câteva luni pentru că a identificat el niște fonduri care s-ar potrivi proiectului său. Dar socotelile au fost iarăși greșite, doamna de la minister i-a spus că documentația necesară nu este semnată de noul ministru, că nu prea are cum să facă training pentru a învăța alți doctori să utilizeze laserul.

Nu are sens să insist pe labirintul birocratic al Ministerului Sănătății. Cert este că doctorul Răduță are un produs excepțional și, într-un final, îl va vinde pe bani mulți unei companii străine. Abia atunci laserul va fi un produs interesant pentru sistemul de sănătate românesc și, la un preț de 20 de ori mai mare decât este acum, va fi achiziționat de toate spitalele din țară.

2 răspunsuri

  1. Felicitari domnule doctor Codrut Raduta !Poate in al 12-lea ceas se va trezi si cineva din cei ce inca tin la acest popor roman !Deci,pe langa inteligenta,trebuie multa dragoste pentru semeni si multa rabdare !Suntem multi cei care speram ca se va rezolva in bine si problemele „sistemului „…..atat de bolnav .

  2. Acuma stim, sansele sunt aceleasi !!! SISTEMUL ramane ACELASI 🙁
    Isi votasera PENSII SUPLIMENTARE…; acuma vor sa amnistieze toti penalii… … …
    si-au aranjat scaune sa stea bine, pe inca 4 ani in Parlament si Senat;
    un premier penal ne va guverna, Liviu Dragnea, PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri