Caută
Close this search box.

Liderul din Hong Kong face apel către protestatari: Îi avertizează să nu împingă orașul în „prăpastie”

Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, i-a avertizat pe protestatarii anti-guvernamentali să nu împingă orașul într-o „prăpastie”, într-o emoțională conferință de presă de marți, relatează BBC.

Lam a avertizat că Hong Kong-ul a „ajuns [într-o situație] periculoasă” și că violența îl va împinge „pe o cale fără întoarcere”. Ea a fost întâmpinată de ostilitate în timp ce a evitat întrebările reporterilor, care au strigat în mod repetat și au întrerupt-o.

Tulburările în masă au zguduit orașul timp de 10 săptămâni și nu arată semne de atenuare. Demonstrațiile au început drept protest împotriva unei propuneri de lege de extrădare, care acum a fost suspendată. Dar au evoluat într-o mișcare pro-democrație mai solicitantă, alimentată de teama că libertățile speciale de care se bucură Hong Kong ca regiune administrativă specială a Chinei sunt erodate.

Lam era marți pe punctul de a izbucni în lacrimi, în cadrul unei conferințe de presă, în timp ce a solicitat protestatarilor să lase deoparte diferențele. „Luați un minut să vă gândiți, uitați-vă la orașul nostru, la casa noastră, vreți cu toții cu adevărat să-l vedeți împins într-o prăpastie?” a spus ea, potrivit agenției de știri AFP. Comentariile sale au oglindit observații similare ale unui oficial al Biroului de legătură chinez din Hong Kong, care a spus că orașul ar aluneca „într-un prăpastie fără fund, dacă atrocitățile teroriste ar putea continua”. De asemenea, Lam s-a sustras de la întrebarea dacă are autonomia de a retrage complet proiectul de extrădare, o cerere-cheie a protestatarilor, afirmând că a răspuns la întrebare în trecut.

Carrie Lam a apărut să apere acțiunile poliției, spunând că se află în „circumstanțe extrem de dificile”. Protestele din weekend au arătat mijloacele de informare în masă locale surprinzând poliția care împușca muniții non-letale spre protestatarii aflați în apropiere. De asemenea, videoclipul a arătat ofițeri care au atacat o gară închisă înainte de a trage gaze lacrimogene în interior și au bătut oameni cu bastoane, stârnind strigate reînnoite de utilizare excesivă a forței. Liderul din Hong Kong a spus că operațiunile poliției nu ar fi putut fi „determinate de cineva ca mine”, spunând că trebuie să facă „hotărâri la fața locului”. Lam a adăugat că rolul ei a fost acela de a „asigura că Hong Kong rămâne un oraș sigur și ordonat”. „După ce violența va fi oprită și situația haotică va scădea … Voi fi responsabilă [pentru] reconstruirea economiei Hong Kong-ului, să ascult cât mai atent greutățile poporului meu și să încerc să ajut Hong Kong-ul să continue”.

Demonstrațiile au început în iunie, în opoziție cu un proiect de lege de extrădare, care ar fi permis trimiterea în judecată a unor criminali în China continentală. Hong Kong face parte din China, dar cetățenii săi au o autonomie mai mare decât cei de pe continent. Are o presă liberă și o independență judiciară în conformitate cu abordarea așa-numită „o singură țară, două sisteme” – libertăți de care se tem activiștii că sunt tot mai erodate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri