Caută
Close this search box.

Prima înfrângere pentru Johnson. Prim-ministrul pierde majoritatea parlamentară

Boris Johnson a pierdut vineri primul său test ca prim-ministru, după ce candidatul său a fost înfrânt de un rival pro-UE în alegeri parțiale care i-au slăbit majoritatea parlamentară cu un vot, relatează AFP.

Votul de joi în comunitatea galeză Brecon și Radnorshire a oferit o alegere marcantă între un candidat Brexit din partea Partidului Conservator a lui Johnson și un liberal-democrat care dorește să păstreze șederea de patru decenii a Marii Britanii în UE.

Johnson a trecut marți prin regiune pentru a-l susține pe Chris Davies – un parlamentar conservator care a fost forțat să demisioneze după ce a fost implicat într-un scandal de cheltuieli. Davies a protestat împotriva nevinovăției sale și a contestat din nou scaunul, dar Jane Dodds, din partea democraților liberali a primit 13.826 voturi comparativ cu 12.401 pentru Davies, după ce a primit susținerea din partea a două partide pro-UE mai mici. Rezultatul extinde o renaștere recentă a democraților liberali, în detrimentul partidelor majore. Poziția sa fermă împotriva scindării Marii Britanii de Uniunea Europeană l-a plasat pe o poziție secundară surprinzătoare în spatele Partidului Brexit, eurosceptic populist a lui Nigel Farage, la alegerile europarlamentare din mai. Candidatul lui Farage a beneficiat de sprijinul conservatorilor, obținând 3.331 voturi. Partidul laburist principal de opoziție – cândva o forță dominantă în Țara Galilor – a ajuns într-o a patra poziție cu doar 1.680.

„Primul meu act în calitate de parlamentar când voi ajunge la Westminster va fi să-l găsesc pe Boris Johnson oriunde s-ar ascunde și să-i spun tare și clar – încetează să mai joci cu viitorul comunităților noastre și exclude Brexit-ul fără acord”, a spus vizibil ușurat Dodds.

Această înfrângere îl lasă în continuare pe Johnson în pericol de a nu putea controla Parlamentul în perioada crucială pentru plecarea programată a Marii Britanii din UE pe 31 octombrie. Deputații planifică deja modalități de a-i zădărnici amenințarea de a scoate Marea Britanie în termen fără un contract de divorț. De asemenea, Johnson trebuie să poată adopta legislația pentru ca rezultatul „fără acord”, potențial haotic, să fie cât mai lin posibil – și să treacă orice compromis pe care l-ar putea lovi brusc cu Bruxelles-ul. Camera cu 650 de locuri este fracturată și include parlamentari care uneori își schimbă părerile sau se abțin în momentele de pivot. Acest lucru îl lasă pe Johnson dependent de capriciile câtorva legislatori în unul dintre cele mai cruciale puncte din istoria britanică de după cel de-al doilea război mondial.

Temerile unui divorț fără acord au împins deja lira sterlină până la cele mai scăzute cote de când britanicii au votat pentru prima oară în iunie 2016. Banca Angliei a avertizat joi că o despărțire dezordonată va scădea lira și mai mult și va încetini creșterea din acest an la 1,3 la sută de la aproximativ 1,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri