Caută
Close this search box.

Tensiuni în Asia. Liderul nord-coreean „avertizează” SUA și Coreea de Sud

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat că cea mai recentă lansare de rachete ghidate tactice a fost un avertisment pentru Statele Unite și Coreea de Sud cu privire la exercițiile militare comune care au început săptămâna aceasta, a raportat miercuri presa de stat KCNA citată de Reuters.

Lansarea de marți rachetelor, cea patra în mai puțin de două săptămâni, a venit pe fondul blocării discuțiilor de denuclearizare și a exercițiilor militare dintre SUA și Coreea de Sud, deși Washington și Seul au minimizat probele.

Kim a spus că cel mai recent test de rachete a fost „o ocazie de a trimite un avertisment adecvat la exercițiul militar comun în curs de desfășurare dintre autoritățile din SUA și Coreea de Sud”, potrivit KCNA. „Rachete tactice de tip nou”, lansate din zona de vest a Coreei de Nord, au zburat peste peninsulă peste capitala și regiunea interioară centrală pentru a „lovi cu precizie insulița vizată” în mare în largul coastei de est a Nordului, a declarat KCNA. Raportul său a confirmat marți analiza militarilor din Coreea de Sud a traiectoriilor lor. Lansarea „a verificat clar fiabilitatea, securitatea și capacitatea reală de război” a armei, a spus KCNA, răspunzând analiștilor care au declarat că lansările au arătat încrederea Coreei de Nord în tehnologia sa de rachete.

Statele Unite și Coreea de Sud au dat startul exercițiilor lor, în mare măsură, simulate de computer – sau „alianță” – săptămâna aceasta, ca alternativă la exercițiile anterioare de anvergură pe scară largă, care au fost oprite pentru a accelera discuțiile de denuclearizare. Coreea de Nord descrie astfel de exerciții ca o repetiție pentru război, care are drept scop răsturnarea conducerii sale.

Secretarul Apărării al SUA, Mark Esper, în primul său turneu în Asia, a declarat în timpul unei întâlniri cu premierul japonez Shinzo Abe, la Tokyo, că Coreea de Nord a rămas o mare îngrijorare. Esper a declarat marți că Statele Unite nu vor reacționa exagerat la testele cu rachete.

Lee Sang-min, un purtător de cuvânt al Ministerului de Unificare al Coreei de Sud care se ocupă de legăturile inter-coreene, a cerut Nordului să oprească testele și să exploreze măsuri de consolidare a încrederii, cum ar fi întoarcerea la un comitet militar mixt.

Leif-Eric Easley, care preda securitatea internațională la Universitatea Ewha din Seul, a declarat că Coreea de Sud și Statele Unite au redus și și-au refocalizat exercițiile militare comune pentru a permite spațiu pentru diplomație cu Coreea de Nord. „Dar Phenianul nu arată nici o apreciere pentru acest lucru, păstrând propriul program de exerciții neschimbate, efectuând teste de arme provocatoare și formând retorica sa”, a spus el.

Discuțiile despre denuclearizare urmează a fi reluate după ce au fost blocate de la un al doilea summit între președintele Statelor Unite, Donald Trump și Kim, care au eșuat în februarie. Cei doi lideri au convenit să le revigoreze în iunie în timpul reuniunii lor improvizate din Zona Demilitarizată dintre cele două Coree.

John Bolton, consilierul pentru securitate națională al SUA, a evidențiat marți angajamentul lui Kim față de Trump de a nu relua testele cu rachete intercontinentale care amenință Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri