Caută
Close this search box.

Ansamblurile corale bucurestene pe scenele Festivalului Enescu

Corul Madrigal „Marin Constantin”, Corul Filarmonicii George Enescu, Corul Academic Radio, Corul de copii Radio sunt ansambluri de inalta tinuta si profesionalism ale institutiilor bucurestene de cultura.

Participarea in cadrul Festivalului Enescu este o ocazie de a demonstra inca o data (daca este nevoie) calitatea interpretativa si tehnica a muzicienilor romani intr-un context de valori internationale.

Corul Madrigal a deschis concertele serilor de la miezul noptii gazduite de Ateneul Roman in fiecare seara a Festivalului Enescu de la ora 22,30. Auditoriul a putut descoperi nu numai minunata muzica baroca a tarilor latine dar prin costumele de epoca purtate, prin dans, prin instrumentele specifice acelei perioade – teorba, vihuela, flaut traversier – seara a fost o adevarata lectie de istorie muzicala, o intoarcere in timp unde savanteria si popularul se intalnesc si transmit exuberanta artei cantate.

Tot in prima zi de Festival dar la Sala Palatului , sub egida Marilor Orchestre ale lumii , Corul Filarmonicii George Enescu – pregatit de Maestrul Iosif Prunner –  a fost alaturi de Orchestra Filarmonicii din Berlin  sub bagheta dirijorului Kirill Petrenko. Poate nu a fost aleasa Simfonia a IX_a de Beethoven intamplator ca deschidere de Festival, Oda bucuriei a dublat intr-un fel motto-ul festivalului din acest an : LUMEA IN ARMONIE.

Corul Filarmonicii va mai fi ascultat in programul festivalului si alaturi de Orchestra Radio Berlin cu Simfonia a III_a de George Enescu, dirijor Vladimir Jurowski , de Orchestra Nationala din Lille dirijata de Alexandre Bloch cu partitura lui Honegger –  “Jeanne d’Arc au bûcher”  si cu premiera pentru publicul romanesc a operei „Moses si Aron” de Arnold Schonberg, alaturi de Orchestra Filarmonicii George Enescu si de Vocal Consort Berlin.

Maestrul Ciprian Tutu a pregatit Corul Academic Radio pentru patru concerte in cadrul Festivalului Enescu. Fiecare partitura este o provocare – se va interpreta pentru prima data in Romania opera Peter Grimmes de Benjamin Britten, Simfonia a VIII-a de Krzysztof Eugeniusz Penderecki  va fi dirijata de insusi compozitorul pe scena Salii Radio alaturi de Orchestra Nationala Radio ; cele doua poeme enesciene – Isis si Vox Maris – sunt esente ale muzicii impresioniste care cer intelegere si interpretare de inalta tinuta alaturi de doua orchestre importante ale lumii muzicale: London Symphony Orchestra si St Petersburg Philharmonic Orchestra.

Corul de copii Radio, condus de tanarul dirijor Razvan Rados, are trei aparitii in concertele Festivalului Enescu 2019, unde va putea da dovada puterii asimilarii unor partituri dificile : în opera lui Richard Strauss „FEMEIA FĂRĂ UMBRĂ” (interpretată pentru prima oară în România), în Simfonia a III-a  de George Enescu, ambele concerte sustinute de Orchestra Radiodifuziunii din Berlin sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski si în oratoriul „IOANA D’ARC PE RUG” de Arthur Honegger, alături de Orchestra Națională din Lille și de Corul Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, eveniment de marca ce se va derula cu participarea actriței Marion Cotillard – castigatoare a unui premiu Oscar.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri