Caută
Close this search box.

Copiii fără CNP au acces la serviciile medicale

Copiii care nu dețin certificat de naștere și CNP vor avea acces la serviciile medicale, potrivit unui proiect de lege al deputatei independente Oana Bîzgan, adoptat miercuri cu unanimitate de voturi în Camera Deputaților.

Toți copiii din România vor avea acces gratuit și nediscriminatoriu la servicii de sănătate, indiferent dacă au CNP sau nu, precizează într-un comunicat de presă Oana Bîzgan.

Aceste drept este prevăzut deja atât de Constituția României, cât și de legislația privind sănătatea și drepturile pacientului, însă nu poate fi exercitat în lipsa unor acte de identitate.

De asemenea, prin aplicarea măsurilor prevăzute în textul legislativ propus, reprezentanții unităților medicale vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal, se arată într-un comunicat de presă al inițiatoarei legii.

Intenția noastră este aceea de a reduce cât mai mult posibil numărul copiilor care nu dețin un certificat de naștere și, prin urmare, un cod numeric personal. Acești copii nu sunt vinovați cu absolut nimic pentru situația în care se află, motivele pentru care s-a ajuns aici fiind variate. După obținerea acestor documente, copiii vor intra în legalitate și vor beneficia de toate drepturile oferite prin Constituție, ca orice alt cetățean cu acte”, afirmă inițiiatoarea legii.

Reglementarea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri