Caută
Close this search box.

O noua premiera in Festivalul Enescu – actualitatea povestii lui Peter Grimes

Opera Peter Grimes a fost scrisa de britanicul Benjamin Britten intre anii  1942-1944 si a avut premiera in 1945 in Londra. Lucrarea a fost numita drept „O puternica alegorie a oprimarii homosexualitatii” si „una dintre cele mai mari opere de arta a secolului XX”  chiar de catre contemporanii compozitorului. Dar descriea lui Britten a propriei lucrari a fost mai simpla: „Un subiect foarte aproape de inima mea – lupta individului impotriva maselor. Cu cât societatea era mai vicioasă, cu atât mai vicios era individul”.

Asadar, aceasta opera compusa acum 75 de ani este inca atat de actuala, de moderna , de profunda muzical si psihologic ! Este introdusa in stagiunile marilor teatre lirice ale lumii si este o provocare a tehnicii vocale si instrumentale, fiind considerata o opera elitista  atat ca interpretare cat si ca auditie. Publicul auditor asculta povestea si in final fiecare poate da propria interpretare a consecintelor actiunilor privite din diferite unghiuri de adevar, de actiune.

Publicul romanesc alaturi de Orchestra Natioanala Radio si Corul Academic Radio – pregatit de maestrul Ciprian Tutu –  descopera pentru prima data in cadrul Festivalului George Enescu aceasta opera.  Intr-un sat pescaresc, Peter Grimes este invinovatit de moartea a doi ucenici prea tineri pentru a fi fost luati pe mare pentru asa munca. Ellen Orford – o vaduva pe care Grimes vroia sa o ia de nevasta – este singura persoana care il sprijina si ii ia apararea in fata tuturor celor care il  acuza: Ciminalul! Dragostea, ura, linistea, furtuna, orchestra mare  – plina de sonoritate – si bandul in minimaliste armonii, in toate aceste aspecte Britten reuseste sa surprinda psihologia societatii moderne care incearca sa supravietuiasca oricarei intamplari si sa reia viata ca si cum nimic nu s-a intamplat.

Sub conducerea fantastica a dirijorului  britanic PAUL DANIEL si a invitatilor solisti absolut remarcabili –  IAN STOREY Peter Grimes (tenor), LISE DAVIDSEN Ellen Orford (soprană), CATHERINE WYN-ROGERS Auntie (contralto), CHRISTOPHER PURVES Balstrode (bariton), DIANA MONTAGUE Mrs. Sedley (mezzosoprană), JOSHUA BLOOM Swallow (bas), HUW MONTAGUE RENDALL Ned Keene (bariton), MICHAEL COLVIN Bob Boles (tenor), BONAVENTURA BOTTONE Rev. Horace Adams (tenor) spectacolul este dublat de filmul realizat de CARMEN LIDIA VIDU regizor multimedia , unde actiunea desenata si replicile traduse ale fiecarui personaj fac ca publicul prezent in sala sa participe la doua spectacole concomitente: un concert si un film thriller cu acelasi subiect incitant, plin de actiune si suspans in aflarea finalului si a consecintelor actiunilor unor zile relativ neinsemnate dintr-un sat pescaresc.

Energia muzicii si a starii din sala de spectacol nu se poate descrie in cuvinte. Va invitam sa ascultati aceasta muzica si sa cititi libretul, sa veniti in sala de spectacol – duminica 15 Septembrie 2019, ora 19,30 , la Sala Palatului –  sau sa fiti cu radioul deschis pe undele canalelor Radio Romania Muzical si Cultural. Veti fi martorii unui eveniment inedit si emotionant in cadrul Festivalului George Enescu!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri