Caută
Close this search box.

Orchestrele românești în Festivalul Enescu

Orchestra Nationala de tineret, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Nationala Radio, Orchestra Simfonica Bucuresti, Orchestra de camera Bucuresti – Ion Voicu sunt  ansamblurile instrumentale bucurestene care concerteaza in cadrul Festivalului Enescu  sub egida evenimentelor  „Mari orchestre ale lumii”, „Muzica secolului XXI”, „Concertele de la miezul noptii”.

Valoarea muzicienilor romani nu este cu nimic mai prejos decat a colegilor lor din Franta, Marea Britanie, Germania, Rusia, Polonia, Olanda, Monte Carlo, Norvegia, Italia invitati pe scenele Salii Palatului, a Ateneului Roman sau Sala Radio ca sa aduca publicului meloman suflul muzicii si a virtuozitatii scolilor lor nationale.

Formata în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional, Orchestra Nationala de Tineret reunește cei mai buni tineri muzicieni din România care s-au remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume. In a  11-a seara a  Festivalului Enescu, sub bagheta dirijorului german MICHAEL SANDERLING,  tinerii muzicieni au avut in program
Concertul Romanesc de Ligeti , Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor op. 18 de Rachmaninov , NOBUYUKI TSUJII (Japonia) solist si Cvartetul cu pian nr. 1 în sol minor op. 25 de Brahms / Schönberg.

In zilele de 15 si 22 Septembrie 2019, Orchestra Nationala Radio, alaturi de Corul Academic Radio va aduce publicului meloman doua evenimente istorice : premiera in tara noastra a operei „Peter Grimmes” de Benjamin Britten, sub bagheta dirijorului britanic Paul Daniels si Simfonia a VIII-a de Krzysztof Eugeniusz Penderecki dirijata de insusi compozitorul polonez in varsta de 85 de ani impliniti in luna Noiembrie!

Si Orchestra Filarmonicii George Enescu are doua participari importante in cadrul Festivalului cand vor interpreta partituri din creatia contemporana – Doina Rotaru, Tristan Murail, Ivan Fedele, Ursuk Chin pe scena Salii Radio in ziua de 13 Septembrie 2019, sub bagheta dirijorului Peter Rundel . Insa provocarea instrumentistilor filarmonicii bucurestene si a colegilor lor din Corul „George Enescu” si Vocalconsort Berlin va fi punerea in scena a operei  „Moise și Aron” de Arnold Schönberg. Din nou o pagina de istorie in seara de 20 Septembrie 2019 pe Scena Salii Palatului cand, si cu ajutorul  regizorilor multimedia (traducere libret si fundal imagine) NONA CIOBANU, PETER KOŠIR , melomanii vor audia pentru prima data in Romania  lucrarea dodecafonica neterminata, scrisa in ultima parte a vietii compozitorului.

Orchestra de Camera Bucuresti –  Ion Voicu a fost infiintata de insusui marele violonist  in 1969 si duce traditia si renumele scolii romanesti in intreaga lume. Madalin Voicu  – dirijor – a preluat conducerea acestei orchestre si pe sala Ateneul Roman au interpretat muzica din perioada clasica: Marcello Introducere, Arie şi Presto, Mozart Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră KV 219 (solista Mihaela Martin) si Haydn Simfonia nr. 85 în si bemol major Hob. I:85, „Regina”.

Orchestra Simfonică București este o orchestră privată din București, fondată în 2007 si are drept misiune sa promoveze excelența în muzică și atragerea tinerilor către sălile de concert.  Din 2018, dirijorul austriac de origine chineză, Jin Wang, a preluat postul de dirijor principal si in toti acesti ani de existenta au colaborat cu nume mari ai scenelor lumii muzicale: Angela Gheorghiu, Sarah Brightman, Taria Turunen, Alexandre Bloch, formațiile Direcția 5, Transsylvania Phoenix, Smiley și alții. In cadrul festivalului George Enescu, Orchestra Simfonica Bucuresti a fost invitata la Sala Radio in ziua de 21 Septembrei 2019 pentru a descoperi sub indrumarea dirjorala a lui NICOLAE MOLDOVEANU partituri mai putin interpretate in tara noastra:Cornel Țăranu Bachiana,Eric Montalbetti „Vaste champ temporel à vivre joyeusement”, Marco Perez-Ramirez „Atacama”, concert pentru vioară și orchestră – NING FENG vioară, Rolf Martinsson „Ich denke Dein…” – LISA LARSSON soprană.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri