Caută
Close this search box.

Prima săptămână de concerte în cadrul Festivalului George Enescu 2019

Pentru iubitorii de muzica, aceasta editie a Festivalului Enescu nu este numai o paleta bogata de repertoriu ci si de orare, de locatii si de invitati de marca ai scenelor lumii.

Sub titlul „Lumea in armonie”, organizatorii festivalului au reusit sa uneasca toate genurile muzicale in interpretarea unor ansambluri artistice de inalta tinuta muzicala.

Astfel, Ateneul Roman, Sala Palatului, Sala Radio, Sala Auditorium a Palatului National de Arta cu transmisiune in direct pe undele radio Romania Muzical si Cultural si preluari filmate in Piata George Enescu  au insumat in prima saptamana a festivalului Enescu  2019 – 27 de concerte care au acoperit un evantai al istoriei compozitiilor:  baroc, clasic, romantic, contemporan.

Fiecare categorie de eveniment  – „recitaluri si concerte camerale”, „muzica secolului XXI”, „mari orchestre ale lumii”, „concertele de la miezul noptii” – a avut invitati de marca care au redat publicului roman interpretari de o mare valoare artistica si compozitionala. Puternice lectii de interpretare, de tehnica , de intelegere , de manierism au fost realizate  in toate conjuncturile muzicale,  unde repetitiile generale au fost poate prea scurte pentru mai multe detalii descoperite in fiecare intalnire concertistica.

Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra si Corul Radiodifuziunii din Berlin, Orchestra simfonica londoneza, Orchestra Nationala a Frantei  au fost conduse pe scena Salii Palatului de nume uriase de maestri dirijori pe plan mondial : Kirill Petrenco, Gianandrea Noseda, Vladimir Jurowski, Ion Marin .

Scolile muzicii baroce si camerale sunt putin dezvoltate ca tehnica si educatie  in Romania asa ca, auditoriul de la Ateneul Roman a apreciat ansamblurile care au redat atat de larg muzica din secolul XV pana cea a secolului XX.

Muzica moderna si contemporana a sunat pe scena Salii Radio; cautare, reinventare, (ne)intelegere, desincronizare, disonanta – asa se descrie viata alerta a secolului XXI unde multe din reperele clasice dispar si totul renaste dar in alti termeni si  alte nunate.

Este energie.  Este magie.  Muzica are un limbaj comun indiferent de nationalitatile care se intalnesc pe aceeasi scena. Este lectie. Este talent. Este munca. Este umbra marelui Enescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri