Caută
Close this search box.

Adi Despot, martor la tragedia din Colectiv. “Eram furios, cum să ard de viu?”

Povestile de cosmar si marturiile supravietuitorilor din incendiul mistuitor din 30 octombrie au miscat o tara intreaga. Teribil de dureros, societatea a inceput sa realizeze unde e nevoie sa-si puna lucrurile in ordine.

Aproape 500 de tineri s-au adunat intr-un club din centrul Bucurestiului pentru un concert: lansarea ultimului album Goodbye to Gravity. O seara de vineri linistita ce nu parea sa anunte dezastrul ce avea sa zguduie Romania. In timpul celei de-a cincea piese din concert, organizatorii au pornit un joc de artificii.

Adrian Despot povesteste: “Era cam asa, a cincea, a sasea. am iesit, tot tavanul era in flacari. Stiam ca au un moment pirotehnic sa spunem, dar asa ceva nu vazusem. Recunosc ca am stat o secunda doua sa ma intreb daca este efectul, ca n-am vazut un asemenea foc sa arda cu o asemenea valvataie.”

Doar cateva secunde au fost necesare pana cand intreg clubul sa fie cuprins de flacari si fum inecacios. Singura usa deschisa a fost blocata de zeci de persoane disperate sa fuga din fata focului.

“Un munte de oameni, un munte de oameni, cred ca erau 50 de oameni acolo claie peste gramada, m-am tarat pe ei, peste ei, pe langa ei”, povesteste Mihai Bancila, unul dintre supravietuitori. “Am escaladat asa multimea, am mai stins parul unei fete care ardea langa mine, si cand am vazut iesirea, calare pe muntele ala de oameni, am zis ca pot sa lesin, nu stiu, am intins mana, cineva de afara m-a tras…”

“In momentul in care am simtit ca presiunea de corpuri de peste mine a inceput sa fie mai mica, am reusit sa-mi scot picioarele, m-am ridicat in picioare si-am iesit afara. In momentul in care m-am ridicat in picioare, din spatele meu din club nu mai iesea nimeni, nu se mai impingea nimeni. Deci am stat, nu pot sa spun cat am stat in containerul ala, dar, am stat ceva. In momentul  in care am iesit afara, probabil au fost cateva momente in care am incercat sa-mi revin si am vazut campul de lupta de afara, pentru ca acolo era ceva ingrozitor”, povesteste si Adi Despot. “Grupul acela de oameni ardea, ardea cu flacara, ardeau oameni, ardeau oamenii de pe ei.“

“ Deja ce iesea de acolo nu se mai putea numi fiinta”, spune un alt supravietuitor. “Ieseau niste zombie, efectiv niste zombie. Ce m-a socat ca multi ieseau pe picioarele lor, erau perfect constienti, dar mai faceau 10 pasi si cadeau. Si acolo ramaneau.”

“Eram furios, e normal, m-au incercat toate starile, eram furios, cum sa ard de viu, oricat de pacatos, ca nici unul dintre noi nu e fara de pacate, dar cum sa ard de viu…”, spune Adi Despot, pentru PROTV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri