Caută
Close this search box.

Dialog telefonic furtunos pe tema Brexit între Merkel şi Boris Johnson

Presa britanică scrie azi despre o convorbire telefonică furtunoasă între Boris Johnson și Angela Merkel. Șansele unui summit UE de succes săptămâna viitoare tind spre zero.

„Acordul Brexit al lui Boris Johnson pare condamnat la moarte”, scrie „The Guardian”, în timp ce “Daily Mail” notează că „Bruxelles-ul a acuzat Marea Britanie că evoluează într-un joc stupid de afirmații, asta după ce un acord este <<copleșitor de puțin probabil>>, în urma unui apel telefonic furtunos între Boris Johnson și Angela Merkel”.

După această discuție dură, relatată de presa britanică, dar fără detalii ale convorbirii, lira sterlină este în scădere, iar cei din Downing Street au declanşat strategia „jocului reproşurilor” pe fondul unor dure ameninţări potrivit cărora Marea Britanie va riposta împotriva statelor membre ale UE, scrie Financial Times, citat de rfi.ro.

Asta în condițiile în care ieri atât Donald Tusk, cât și David Sassoli și-au declarat dezamăgirea față de mersul evenimentelor. Summit-ul UE de săptămâna viitoare se anunță deja un eșec total, notează BBC.

Economia britanică va stagna cel puțin doi ani în cazul unui Brexit fără acord, iar datoria publică va ajunge la 90 la sută din PIB. Avertismentul sumbru vine de la Institutul de Studii Fiscale de la Londra, un ONG foarte influent, care adaugă: Marea Britanie va avea cel mai mare grad de îndatorare din ultima jumătate de secol, în jur de 100 de miliarde de lire sterline, crede Sky News.

Ministrul irlandez al Finanţelor, Paschal Donohoe, a anunţat un plan de sprijin masiv, în valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru a atenua impactul unui Brexit fără acord asupra economiei ţării sale, relatează AFP. Acesta a precizat că 600 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a ajuta sectoarele cheie ale economiei irlandeze, ca agricultura sau turismul, să absoarbă şocul unei ieşiri din UE fără un acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri