Pentru prima oară, câteva pagini din manuscrisul original al romanului „Război şi Pace” de Lev Tolstoi au trecut graniţele Rusiei, pentru a fi expuse la Geneva.

Soldați cu cagule și înarmați până în dinți și-au ocupat pozițiile pe aeroportul din Geneva, pentru a proteja cele 6 pagini din manuscris.

Prof. Jacques Berchtold, director Fundatia Bodmer, Geneva: „Am ales aceste pagini ce conţin un dialog foarte intens şi dramatic între protagonistul cărţii, Contele Pierre (n.r. Bezuhov) şi un prieten foarte bun care este ofiţer în armata rusă şi care se pregăteşte de lupta cu Napoleon în Bătălia de la Borodino„.

Paginile scrise de Tolstoi sunt partea centrală a unei expoziții organizate la Geneva și care poartă chiar titlul „Război și Pace” și prin care se aniversează 100 de ani de multilateralism și cooperare internațională, scrie TVR.

Nadezhda Petrova, director adjunct, Muzeul Tolstoi de la Moscova: „Tolstoi a fost mereu împotriva violenţei. A fost mereu împotriva războiului. Era omul care milita pentru pace, care credea că toate problemele se pot rezolva doar paşnic, prin negociere„.

Expoziția de la Geneva este organizată în parteneriat cu ONU și Crucea Roșie și adună opere literare, afișe de propagandă, tablouri și documente de arhivă, pentru a ilustra realitățile atemporale ale războiului și păcii.

Expoziția este deschisă până în martie, anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here