Caută
Close this search box.

Revoltă în USR după ce conducerea nu a validat candidatura lui Nicușor Dan

Mai mulți membri în conducerea centrală a USR, Biroul Național (BN), sunt revoltați după decizia de amânare a desemnării candidaților care nu sunt membri de partid la alegerile locale de anul viitor, au declarat surse politice pentru G4media.ro. Ei acuză majoritatea ”la mustață” controlată de Dan Barna că vrea practic să îl scoată pe Nicușor Dan din cursă pentru a-l favoriza astfel pe Vlad Voiculescu, candidatul PLUS.

”Toate alegerile în care sunt incluși non-membri se amână până va fi reglementat modul în care ei pot candida. BN se angajează să propună la primul CP un regulament în care non-membri și independenții să poată candida”, a fost deczia adoptată azi-noapte de conducerea centrală a USR. Consiliul Politic (CP) a fost convocat pentru data de 30 noiembrie, după alegerile prezidențiale.

Decizia BN al USR vine după ce membrii USR București au votat în cadrul unui referendum intern ca Nicușor Dan să fie candidatul susținut de partid pentru a candida la alegerile locale de anul viitor pentru funcția de primar general al Capitalei.

”Acest amendament (amânarea desemnării canddaților care nu sunt membri USR – n. red.) putea să se numească amendamentul Nicușor Dan, pentru că despre asta a fost vorba în mod real. S-au spus cuvinte grele de la cel mai înalt nivel, chiar din ălea care încep cu f”, a scris europarlamentaur USR Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte al formațiunii, pe un grup intern de comunicare al partidului.

”Dacă Echipa Barna nu va pricepe că nu mai poate continua să conducă partidul ăsta cu majorități mustață de 12-13, călcând orice altceva în picioare, așa cum a făcut-o în ultimele luni în BN-ul precedent cu majorități mustață de 11, atunci tare mi-e teamă că din cea mai mare speranță a României din ultimii treizeci de ani ne vom transforma teribil de repede în cea mai mare dezamăgire a ultimilor treizeci de ani”, a scris și deputatul Tudor Benga, membru în conducerea centrală a USR.

”Am impresia că suntem conduși de o majoritate care e gata să vândă pe mărunțiș povestea USR”, a fost reacția senatorului Cristian Ghica, membru și el în BN al USR.

”În această seară 13 membri BN au decis că votul membrilor USR București nu contează (…) 13 membri BN sabotează propriul partid, punând bețe în roate candidatului potențial al USR, membru fondator al USR, în favoarea candidatului PLUS (13 membri BN au arătat că nu au nici un respect față de dorința membrilor. Politica la firul ierbii a rămas un vis frumos. Nici un argument rațional nu a contat în dezbatere”, a scris și Dumitru Dobrev, membru al conducerii centrale a partidului.

Într-un comunicat oficial, transmis joi dimineață de USR, se precizează că era necesară această amânare deoarece nu există prevederi statutare referitoare la susținerea de către partid a unor candidați independenți, cum este Nicușor Dan, și că este nevoie de adoptarea unui regulament în acest sens.

”Ca urmare a adoptării acestui regulament, Nicuşor Dan, de exemplu, va putea propune USR să-l sprijine ca independent la alegerile pentru Primăria Bucureşti, iar USR va putea decide în mod statutar dacă îi oferă susţinere”, precizează ccomunicatul USR”, se precizează în comunicatul USR.

Mesajele de revoltă postate pe grupul intern de comunicare al USR:

Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte USR:

Subiectul moratoriului de alegeri. Ei bine, acesta a fost punctul central al serii.

Am stat în biroul meu foarte târziu, făcând pe cei 100 de coordonatori de campanie să aștepte, discutând despre cum nu poți să oprești toată viața partidului și implicit toate voturile pe nominalizări pentru locale.

Cel mai tare mă frustrează că Președintele nu înțelege că aceste desemnări democratice sunt o VICTORIE pentru USR, nicidecum un cost.

După ce am respins moratoriul propus cu aplomb de colegul Bulai, ei bine șoc: votăm din nou pe o mică, dar importantă variațiune, care nu se găsea pe ordinea de zi.

Votăm același lucru, numai că pentru situațiile unde apar candidați independenți.

Acest amendament putea să se numească amendamentul Nicușor Dan, pentru că despre asta a fost vorba în mod real. S-au spus cuvinte grele de la cel mai înalt nivel, chiar din ălea care încep cu f.

Cei 13 au înțeles mesajul și au votat pentru, răsturnând practic primul vot și îngropând șansele Bucureștiului de a mai avea o dezbatere reală. Mă întreb însă și în rest ce o să se întâmple.

Tudor Benga, deputat, membru al BN al USR:

E ora 3 dimineața. Am început ședința BN la ora 17, deci acum circa zece ore. Tot ce țin neapărat să zic acum, în noaptea asta, este următorul lucru: dacă Echipa Barna nu va pricepe că nu mai poate continua să conducă partidul ăsta cu majorități mustață de 12-13, călcând orice altceva în picioare, așa cum a făcut-o în ultimele luni în BN-ul precedent cu majorități mustață de 11, atunci tare mi-e teamă că din cea mai mare speranță a României din ultimii treizeci de ani ne vom transforma teribil de repede în cea mai mare dezamăgire a ultimilor treizeci de ani.

Cristian Ghica, senator, membru al BN al USR:

Sunt revoltat pe decizia celor 13 din BN din seara asta, nu doar pentru că e vorba de Nicușor Dan, ci pentru că e plină de batjocură: batjocură la adresa membrilor USR București, batjocură față de nașterea acestui partid, față de principiile care ne-au adus împreună.

Am impresia că suntem conduși de o majoritate care e gata să vândă pe mărunțiș povestea USR, la care eu și alții ținem. Nu știu dacă din ură față de Nicușor sau din invidie: că n-au avut ei ideea USR sau că n-au avut curajul să meargă atât de departe.

Dumitru Dobrev, membru al BN al USR:

În această seară 13 membri BN au decis că votul membrilor USR București nu contează. Au decis că toate alegerile care includ non-membri să fie amânate până va fi reglementat modul în care aceștia pot candida.

13 membri BN au decis astfel să împiedice procesul intern de desemnare a candidatului pentru Primăria Generală a Municipiului București.

13 membri BN sabotează propriul partid, punând bețe în roate candidatului potențial al USR, membru fondator al USR, în favoarea candidatului PLUS.

13 membri BN au decis că autonomia filialelor nu este esențială.

13 membri BN au arătat că nu au nici un respect față de dorința membrilor. Politica la firul ierbii a rămas un vis frumos. Nici un argument rațional nu a contat în dezbatere. A contat doar dorința de a împiedica participarea lui Nicușor Dan la procesul intern de desemnare a candidatului pentru București.

Membrii BN al USR care au votat pentru amânarea desemnării lui Nicușor Dan drept candidat al USR:

  • Claudiu Năsui
  • Iulian Bulai
  • Cristina Prună
  • Liviu Mălureanu
  • Cătălin Drulă
  • Radu Mihail
  • Diana Mureșan
  • Ionuț Moșteanu
  • Silvia Dinică
  • Cristan Moș
  • Vlad Botoș
  • Elek Levente
  • Dan Barna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri