Caută
Close this search box.

Orban: Nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul în Sănătate

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul, nici pentru salarii, nici pentru programele de sănătate. Declarația sa a generat un val de reacții.

ACTUALIZARE 4: Premierul Ludovic Orban și ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, au fost chemați joi de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, au declarat surse liberale pentru MEDIAFAX. Întrevederea are loc după ce șeful Executivului a declarat că nu mai sunt bani suficienți pentru a încheia anul în Sănătate.

ACTUALIZARE 3: Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, spune la Antena 3 că bugetul din sănătate este unul estimativ și că foarte multe lucruri se reglează în trimestrul al patrulea, nefiind motive de panică: „Se tot trag semnale de alarmă, dar așa cum am tot spus, sistemul de sănătate are un buget estimativ, datorită faptului că nu se știe câți pacienți vor fi în programe, nu se știe câte molecule noi, câte tratamente noi vor intra. Sunt foarte multe lucruri care se reglează în trimestrul IV al fiecărui an. Și asta se întâmplă de 10-15 ani. De aici și până la a induce panică și a spune că lucrurile sunt dezastruoase mi se pare foarte departe”.

ACTUALIZARE 2: Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, declară pentru MEDIAFAX că nu înțelege cum a constatat Ludovic Orban că nu sunt fonduri pentru salariile din Sănătate, la trei zile de la instalare: ”E doar o declarație politică și resursele se vor găsi”.

ACTUALIZARE 1: Preşedintele Asociaţiei Naționale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, spune la RFI că știa că există deficit în fondul național unic de sănătate și pe programele naționale, dar își pune speranța în rectificarea bugetară.

Premierul Ludovic Orban a declarat într-o conferință de presă că se va face o evaluare a necesităților la rectificarea bugetară, pentru că nu sunt suficienți bani pentru a încheia anul, în domeniul sanitar: ”Evident, rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificate de domnul ministru, împreună cu echipa (…). Cert este că nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul, nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce privește bugetul Casei”.

De partea sa, ministrul Sănătății, Victor Costache, a spus că nu sunt bani nici pentru salarii: ”Nici de salarii. E vorba de aproximativ patru miliarde de RON (…). Pot să vă garantez că tot ceea ce înseamnă programe de urgență, atât în domeniul accidentelor vascular-cerebrale, cât și în domeniul infarctului miocardic, vor fi prioritizate și dezvoltate. Concret, acum, în țară, dacă cineva face un AVC, problemele sunt enorme. Nu este normal, în România, țară europeană, să avem cel mai mic număr de centre de boli cardio-vasculare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri