Caută
Close this search box.

Adrian Vasilescu: Scopul rezervei naționale este de a plăti datoria statului

bnr

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat sâmbătă, într-o emisiune la Digi 24, că scopul rezervei naţionale este de a plăti datoria statului şi de a interveni pe piaţă pentru a asigura stabilitatea valutară a acesteia.

Rezerva are două scopuri. În primul rând Banca Naţională trebuie să plătească datoriile statului. Ministerul de Finanţe are un cont la Banca Naţională şi uneori le plăteşte din propriul cont, alteori vine cu lei şi Banca Naţională schimbă leii în valută.

Datoria statului trebuie plătită. În luna aceea, noiembrie, datoria statului a fost de un miliard şi jumătate. Banca Naţională a scos un miliard şi jumătate din rezervă şi a plătit datoria statului.

Această rezervă este adunată de Banca Naţională şi, prin lege, scopul ei este să plătească datoria şi să intervină pe piaţă atunci când se produce un exces de depreciere sau un exces de apreciere ceea ce înseamnă destabilizarea pieţei valutare. Pentru că rezerva are scopul precis de asigura stabilitatea pieţei valutare„, a explicat Vasilescu, citat de Mediafax.

Acesta a adăugat că Banca Naţioanală nu doar că are dreptul de a interveni pe piaţa valutară, ci are obligaţia legală de a acţiona în acest fel, atunci când aceasta se află în dezechilibru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri