Caută
Close this search box.

Care este cea mai mare pensie specială din România

bani

Cea mai mare pensie din România este de 73.890 de lei, adică peste 15.000 de euro lunar şi este încasată de un fost magistrat. În total, statul plăteşte, lunar, peste 22 de milioane de euro pentru pensiile speciale.

Cine beneficiază de pensii speciale

Casa Naţională de Pensii Publice plăteşte lunar pentru pensiile de serviciu 105 milioane de lei, din care 87 de milioane de lei au fost plătiţi din bugetul de stat şi 17 milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale.

Categoriile care beneficiază de pensie specială (de serviciu) sunt consilierii de conturi şi auditorii externi ai Curţii de Conturi, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor de judecată şi al parchetelor, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil și membrii corpului diplomatic. Acestor pensii li se adaugă şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor şi ale primarilor.

Care este cea mai mare pensie specială

Presa din România a semnalat în mai multe rânduri că Gheorghe Bălăşoiu, fost procuror-şef în judeţul Argeş şi fost comandant al Penitenciarului Colibaşi a rămas şi în 2019 cel mai bine plătit pensionar din România. „Cea mai mare pensie de serviciu este stabilită în temeiul Legii nr. 303/2004. Cuantumul brut al acesteia este de 73.890 de lei, din care impozit 7.189 lei”,  transmite Casa de Pensii.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în trimestrul II din 2019, pensia medie lunară în România a fost de 1.235 de lei. Astfel, cea mai mare pensie specială este de aproape 60 de ori mai mare decât pensia medie.

Cine va rămâne fără pensii speciale

Camerei Deputaților, prin Comisia de muncă, a amânat pe data de 10 decembrie 2019 luarea unei decizii referitoare la inițiativele legislative depuse de PNL și USR pentru eliminarea pensiilor speciale. Propunerea de amânare a fost făcută de președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, care a spus că înainte de luarea unei decizii este nevoie de un punct de vedere de la Ministerul Muncii pe subiect. Solicitarea lui Solomon a fost aprobată aproape în unanimitate, cu 18 voturi ”pentru ” și 2 abțineri”. La dezbateri au fost prezenți și reprezentanții beneficiarilor de pensii speciale, care au solicitat la unison respingerea proiectelor de abrogare a pensiilor speciale.

Ambele inițiative au fost respinse de Senat, iar Camera este forul decizional.

Klaus Iohannis: „Statul român nu îşi permite şi nu trebuie să îşi permită să se cumuleze la stat şi pensia, şi salariul.”

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că nu este oportună cumularea pensiei cu salariul pentru cei care lucrează la stat şi a menţionat că nu susţine eliminarea pensiei speciale în cazul magistraţilor sau al militarilor.
Personal, sunt de părere că statul român nu îşi permite şi nu trebuie să îşi permită să se cumuleze la stat şi pensia, şi salariul. Pe de altă parte, foarte mulţi specialişti şi-ar dori să rămână în activitate un pic mai mult timp. Şi acest lucru se poate. Dar atunci trebuie găsite metodele cele mai bune pentru a întrerupe, de exemplu, pensia, de a continua pe un salariu care este aferent funcţiei şi, după un timp, se poate reveni la pensie„, a arătat preşedintele într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a mai apreciat că „PSD a exagerat” cu pensiile speciale, dar a subliniat că acestea trebuie menţinute în cazul militarilor. Totodată, s-a pronunţat şi pentru păstrarea pensiilor speciale în cazul magistraţilor, având în vedere că aceştia au o „răspundere enormă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri