Caută
Close this search box.

Educația primește cel mai mic buget din istorie

Educația și Cercetarea primesc împreună 2,7% din PIB în proiectul Bugetului pe 2020, adică cea mai mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu. Ministerul Finanțelor a publicat marți dimineață proiectul bugetului de stat pe anul 2020.  Potrivit G4media, documentul oficial prevede că alocarea pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru anul viitor este de 30,5 miliarde de lei. 

Cum poate fi implementat proiectul național al șefului statului “România educată”, cu un buget atât de mic, a fost întrebat de RFI Ștefan Vlaston, expert în probleme de educație. “E adevărat că este alocarea mică dar trebuie să ne gândim în primul rând la altceva. Banii sunt mulți, sunt puțini dar depinde cum îi gestionezi, ma refer la mecanisme de urmărire a eficienței cheltuirii banilor care nu există nici în educație și nici în alt domeniu, astfel încât banii se duc ca apa în nisip. Pot fi oricât de mulți și nu se văd. …..Și nu avem aceste mecanisme de bună gestiune….  Necesarul decent pentru Educație depinde de cheltuirea eficientă a banilor…Dacă 6% în PIB nu sunt cheltuiți eficient nu au nicio valoare, dacă 3% sunt cheltuiți eficient au valoare dublă decât cei 6%. Nu poți desprinde una de alta.“

Nu l-aș califica: buget mai mic la educație. Trebuie privit per ansamblu, nu doar prin prisma alocării directe către bugetul Ministerului Educației”, a declarat și premierul Ludovic Orban. El a adăugat că “există și alocarile către administrația locală, fondurile europene pe care o să le absorbim și care sunt absorbite”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, despre bugetul pe 2020 că este un buget bun, declarându-se de acord cu asumarea răspunderii, care i se pare fezabilă. Preşedintele a mai spus, referindu-se la o eventuală intenţie a PSD de contestare a legii bugetului la CCR, că speră că va prevala înţelepciunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri