Caută
Close this search box.

Legea cu măsuri pentru simplificarea înființării firmelor și schimbărilor de sedii, întoarsă în Parlament

Afaceriștii urmau să scape de interdicția de a fi asociați unici la mai multe societăți cu răspundere limitată (SRL), potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Parlament, dar întors pentru reparcurgerea procesului legislativ de către șeful statului. Totodată, documentul prevede și unele măsuri pentru simplificarea înființării firmelor și a schimbărilor de sedii. În esență, președintele României a cerut reexaminarea legii pentru că aceasta ar putea aduce probleme ce țin de tranparență, concurență și combaterea evaziunii.

Înmatricularea online a unei Societăți Comerciale
Oricare ar fi destinația, oricât de lung ar fi drumul, totul începe cu un prim pas. Atunci când destinația ta este o afacere proprie, te gândești, în primul rând, cum să înființezi o firmă, apoi te gândești la „drumurile” pe care trebuie să le faci.

Măsurile sunt incluse într-o Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990. Din moment ce a fost întoarsă în Parlament, aceasta trebuie să treacă din nou prin procesul legislativ, pentru a ajunge să se aplice.

Prima schimbare majoră la Legea societăților, inclusă în acest act, este eliminarea interdicției pe care o au acum persoanele fizice și cele juridice de a fi asociați unici la mai multe SRL-uri. Astfel, urma ca afaceriștii să poată deveni acționari unici la mai multe astfel de firme, fără nicio limitare.

În plus, din actul normativ urma să dispară și prevederea conform căreia „o societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană”.

În prezent, oricine poate cere în instanță dizolvarea unei societăți cu răspundere limitată, dacă aceasta este constituită cu o persoană care deja este asociat unic la altă societate cu răspundere limitată.

O a doua modificare importată urma să fie că la același sediu vor putea funcționa mai multe companii decât numărul de camere existent în acesta. Actualmente, Legea societăților stabilește că la același sediu este posibilă funcționarea unui număr de firme egal cu numărul de camere al sediului.

Cu alte cuvinte, dacă vorbim, de exemplu, de un apartament cu două camere, în prezent pot funcționa acolo cel mult două firme. Dacă interdicția va dispărea, în același apartament cu două camere vor putea funcționa și trei societăți sau mai multe.

A treia măsură inclusă în proiectul de lege este eliminarea necesității anumitor documente, în special la înființarea firmelor. Mai precis, la înmatricularea unei societăți sau la schimbarea sediului social urma să fie prezentat, la Oficiul Registrului Comerțului, doar documentul ce atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social.

Acum, în afară de documentul de mai sus, la înmatriculare sau la schimbarea sediului social mai trebuie prezentate încă unul sau două acte prin care se dovedește faptul că în același sediu social nu funcționează mai multe firme ori că, dacă funcționează, acestea folosesc fiecare maximum o cameră.

Pe deasupra, urma să nu mai fie necesar nici avizul referitor la schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, adică acel acord al vecinilor care se cere acum. Însă numai dacă este vorba de situații în care la sediul social nu se desfășoară activitate.

Schimbările adoptate de parlamentari vizează, în esență, debirocratizarea activității antreprenoriale în România, pentru a ușura apariția de noi firme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri