Miercuri, la Ministerul Sănătății, un grup de lucru format din experți și coordonat de secretarul de stat, Nelu Tătaru, a anunțat măsuri pentru ca virusul din China, care a ucis până acum, 9 oameni, să nu ajungă în România.

La întâlnirea de la Ministerul Sănătății a participat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

”Probabil azi, Organizația Mondială a Sănătății va emite o alertă de urgență privind coronavirusul din China și va dispune de măsuri la nivel mondial”, a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Pentru a împiedica intrarea coronavirului în România, se vor cumpără camere cu termoviziune, care pot identifica persoanele care au febră, si să le monteze în aeroporturi.

Crește numărul deceselor provocate de coronavirusul din China

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus a crescut miercuri în China, unde autorităţile au anunţat 9 morţi şi au avertizat că virusul ar putea „suferi mutaţii” şi s-ar putea răspândi mai uşor, informează AFP, citată de Agerpres.

Un bilanţ publicat cu o zi înainte raporta 6 decese, toate în Wuhan (centru), oraşul considerat centrul epidemiei.

Vice-ministrul Comisiei Naţionale de Sănătate, Li Bin, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că virusul a fost diagnosticat la 440 de pacienţi, în creştere de la un număr raportat anterior de 300 de cazuri.

Virusul, care se transmite prin căile respiratorii, „ar putea suferi mutaţii şi s-ar putea răspândi mai uşor”, a avertizat el.

Aproape jumătate din provinciile chineze sunt afectate de această epidemie, inclusiv metropole precum Shanghai şi Beijing. Un caz a fost detectat şi la Macao, capitala mondială a jocurilor de noroc, unde angajaţii cazinourilor vor trebui să poarte măşti.

Autorităţile se tem că virusul se poate răspândi din cauza vacanţei ocazionată de Anul Nou chinezesc, care începe vineri – în timpul căreia sunt înregistrate anual sute de milioane de călătorii cu autobuzul, trenul şi avionul în toată ţara, dar şi în afara ei.

În timp ce cazuri de infectare cu acest nou coronavirus au fost confirmate în alte părţi din Asia şi Statele Unite (un caz a fost confirmat în statul Washington), un comitet ad-hoc al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se întruneşte miercuri de la ora 18:00 GMT pentru a stabili dacă va declara această epidemie „o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională”.

OMS a folosit până acum acest termen doar pentru cazuri rare de epidemii care necesită un răspuns internaţional viguros, cum ar fi gripa porcină H1N1 în 2009, virusul Zika în 2016 şi febra hemoragică Ebola, care a făcut ravagii într-o parte din Africa de Vest din 2014 în 2016 şi în RDC din 2018.

Virusul a fost depistat în decembrie în Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori , într-o piaţă angro de fructe de mare şi peşte.

Pe moment nu se cunoaşte originea exactă sau perioada de incubaţie a virusului. Vânzări ilegale de animale sălbatice au loc în această piaţă, a declarat reporterilor directorul Centrului Naţional pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, fără a putea spune însă dacă vânatul a fost cauza epidemiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.