Caută
Close this search box.

Dana Gîrbovan acuză: Guvernul PNL a încălcat referendumul pe JUSTIŢIE

dana gîrbovan

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), condusă de Dana Girbovan, acuză Guvernul Orban că a modificat prin OUG referitoare la achiziţiile publice aspecte ce ţin de legile justiţiei, ceea ce contravine referendumului din 2019, şi anunţă că va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent CCR.

”Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanţa de urgenţă, aspecte ce fac parte din statutul judecătorului, sfidând voinţă a milioane de romani care, cu ocazia referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei.

Astfel, prin OUG 23/2020 (n.r – pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice) una dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate în ultima noapte de guvernare din 04 februarie 2020, au fost aduse modificări grave statutului judecătorilor, prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are ca efect atât o ingerinţă directă şi fără precedent a Guvernului în actul de judecată, cât şi încălcarea dreptului la un proces echitabil al părţilor”, consideră UNJR.

Nici un Guvern post-comunist nu şi-a permis până acum o intruziune atât de vădită în actul de judecată şi să sfideze într-un asemenea mod dreptul părţilor la un proces echitabil.

”Mai mult, această abatere disciplinară este special stabilită pentru judecătorii ce cauzele privind achiziţii publice, presiunea de Guvern acestora fiind fără precedent. Niciodată istoria post- nu au existat abateri dedicate judecătorilor specializaţi într-un anumit de cauze. De asemenea, aceste modificări au fost adoptate avizului CSM, ceea ce legea de funcţionare CSM”, notează UNJR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri